Majstorica Radmila Borojević iz Novog Sada za naše čitaoce je pripremila tutorijal za 3D vintaž kutiju od medenjaka. Njene fantastične kreacije medenjaka i torti možete pogledati na stranici Chic cakes Novi Sad

 

 

Za izradu Vintage 3D poklon kutije od medenjaka je potrebno:

 kraljevska glazura- Royal icing

jestive gel boje: roza i zelena

jestive boje u prahu za senčenje: plava, roza, zelena i braon

slikarske četkice

igla za kraljevsku glazuru

dresig vrećice i okrugli nastavak br 1 i br 2

masa za izradu ispucalog efekta na medenjacima (recept u prilogu)

skalper

šabloni za oslikavanje (Stencils)

slikarska špatula- manja

flomaster sa zelenom jestivom bojom

 

 

RECEPT

za ispucali efekat na medenjacima

 

Potrebno je:

 

1 velika kašika bele gel boje

3 male ravne kašikice skroba (gustina)

1 mala kašikica vode

 

Priprema:

U posudu pomešati belu boju i vodu pa postepeno dodavati skrob. Sjediniti da se dobije glatka masa bez grudvica.

 

Kraljevska glazura se pravi od belanaca u prahu, šećera u prahu (najbolje C šećer) i par kapi limunovog soka. Mutiti mikserom na manjoj brzini oko 10- tak minuta. Gotova glazura se čuva u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi.

 

 

Po šablonu ručno isecite delove za kutiju od testa za medenjake, na podlozi na kojoj će se i peći (pek papir ili silikonska podloga za pečenje). Šablon možete nacrtati na kartonu i izrezati, kako bi vam ostao i za neke buduće kutije.

Četkicom premažite medenjake sa masom za ispucali efekat, pa ih ispecite na temperaturi od 180º, 6-7 minuta. Važno je da ih ne presušite, jer će u protivnom postati hrskavi i lomljivi. Izvadite ih iz rerne i stavite ih na ravnu površinu da se ohlade. Pritisnite ih tepsijom kako bi se lepo poravnali. 

Medenjake ohladite, pa svakom delu kutije poravnajte ivice pomocu skalpera (možete koristiti i kuhinjsku rendu). 

Osenčite delove kutije plavom jestivom bojom za senčenje, tako što ćete naneti četkicom plavu puder boju na ivice delova kutije.

 

 Na slici su šabloni koje sam koristila (stensils). Oslikajte tekst po stranicama kutije braon jestivom bojom za senčenje, tako što ćete četkicom preko tekst šablona za oslikavanje nanositi puder boju.

Pripremite kraljevsku glazuru guste konzistencije. Ovde je bitno napomenuti da konzistencija glazure ne treba da bude toliko gusta da je suva. Takođe ne treba da bude ni previše vlažna, jer ako je glazura previše vlažna, dizajn će se razmazati. Kraljevska glazura treba da bude gusta, ali da blago zasija kad je mešate, odnosno treba da bude gustine koja je slična puteru od kikirikija. 

Oslikajte poklopac kutije, stranice poklopca i stranice dna kutije kraljevskom glazurom, tako što ćete je naneti slikarskom špatulom preko šablona za oslikavanje.

 

Ružu sa listovima oslikajte po stranicama kutije rozom i zelenom jestivom bojom za senčenje, tako što ćete četkicom preko ruža šablona za oslikavanje (stencils) nanositi puder boje. 

Pripremite kraljevsku glazuru gustine 15-20sek. Ovu glazuru koristite i za outline i za nalivanje. Podelite je na dva dela. Prvi, veći deo obojite sa veoma malo roza jestive gel boje, a drugi, manji deo sa malo zelene gel boje kako bi se dobile nežne pastelne nijanse. Sipajte glazure u dresing vrećice na koje ste postavili okrugli nastavak veličine „1“. Sa rozom kraljevskom glazurom popunjavajte oslikane latice ruže na stranicama kutije, a sa zelenom glazurom popunjavajte oslikane listove. Kako bi površina latica i listova ruže bila ravna i bez mehurića koristite iglu za kraljevsku glazuru. Kada ste uradili ruže na svim stranicama kutije, ostavite ih da se potpuno osuše.

Kada je glazura potpuno suva, jestivim puder bojama senčite ivice latica ruže i ivice listova. Potom flomasterom sa zelenom jestivom bojom nacrtajte šare na listovima.

Pripremite belu kraljevsku glazuru gustine 25sek. Sipajte glazuru u dresing vrećicu na koju ste postavili okrugli nastavak veličine „2“. Radit ćete po ivicama latica tzv. brush embroidery odnosno „Vez četkicom“. Po ivicama latica ruže izvlačite linije od glazure, zatim četkicom povlačite glazuru na donji deo latice. Ostavite da se osuši.

 

Pripremite belu glazuru gustine 15-20sek, koja će Vam poslužiti za spajanje (lepljenje) delova kutije. Sastavite poklopac i dno kutije lepljenjem njihovih stranica glazurom. Zatim, zalepite stranice kutije glazurom. Sa donje strane dna kutije zalepite tri okrugla medenjaka, koji su potpora kutiji da dno ne bi puklo od tezine. Ostavite sat vremena da se sastavljeni delovi osuše.

Pripremite belu glazuru gustine 10sek. Četkicom nanesite glazuru na vidljive braon delove kutije, pa ostavite da se osuši. Kada su se te povrsine osušile, plavom puder bojom i četkicom osenčite i te površine. 

I na kraju, stranice kutije postavite na dno kutije i zalepite tako što ćete glazuru nanosi sa unutrašnje strane kutije po donjim ivicama stranica. Donji deo stranica sa spoljašnje strane dekorišite belom kraljevskom glazurom gustine 15-20sek, dodavanjem manjih i većih tačkica.

I…….kutija je gotova.Fotografije: Radmila Borojević 

 

Povezani članci