Teme za rođendanske torte uglavnom se povezuju sa omiljenim likovima iz crtanih filmova. Danas kada crtića ima toliko da ne možemo ni da popamtimo njihova imena, šarmantna pseća družina koja održava red i mir u Gradu pustolovina, poslednjih par godina najčešći je izbor malih slavljenika!

 

 

Prije desetak godina, 3D torte su bile veoma popularne. Danas su, rekli bi, nepravedno zapostavljene iako mogu baš efektno da odgovore na svaku temu. Upravo zbog toga smo izabrali tutorijal od fantastične Zoe iz Engleske uz koji ćete se sigurno ohrabriti da isprobate nešto slično! 

 

 

Da krenemo redom... Kao što možete vidjeti na snimku, većina torti koje se oblikuju, rade se sa debljim biskvit korama i vrlo tankim filom. Da bi ih prilagodili za naše podneblje potrebno je da izaberete neku čvršću čokoladnu tortu poput reforme ili neku varijantu sa mljevenim keksom koja ima samo donju koru a gornji dio fila možemo oblikovati po želji.

Za dodatno spajanje i premazivanje nam je potreban ganaž

Zalijepite koru za podlogu sa ganažom pa klasično nafilujte tortu u okruglom kalupu. Ostavite da se dobro ohladi, skinite kalup i odsjecite desni i lijevi kraj kao što je prikazano na snimku.  Znači torta mora biti dosta hladna da bi se lijepo rezala. Takođe u donjem dijelu torte izravnajte dio za bradu. Uz pomoć ganaža zalijepite odsječene djelove da bi dobili njušku. Pažljivo namjestite i odsjecite ukoliko neki djelovi štrče. Izravnajte dio iznad njuške pa zatim blago izdubite dio za oči. Od osječenih djelova nanesite na obraze i zalijepite.

Kada budete zadovoljni postignutom formom lica, premažite čitavu glavu sa ganažom i izravnajte sa fleksibilnom peglom (može poslužiti i acetatna folija).

Stavite tortu u frižider oko 10 minuta dok rastanjite bijeli fondan, zatim je izvadite i laganim pokretima prebacite rastanjeni fondan preko čitavog lica. Pažljivo prstima namjestite fondan tako da lijepo nalegne u sva udubljenja i odsjecite višak. 

Uz pomoć alatke sa kuglom za rastanjivanje latica, blago udubite dio unutar očne jame, kao i dio za krajeve usta - osmjeha. Drezden alatkom definišite liniju usta i probušite središnji dio da bi ste vjerodostojnije napravili donji dio usta. Špicastim djelom Drezden alatke napravite usjek za njušku i lagano rukama dodatno izoblikujte taj dio. 

Deblje rastanjite bijeli fondan i sjekačima u obliku kruga izvadite djelove za oči. Odsjecite donji dio kruga, pa isprobajte kako se uklapaju. Ukoliko su velike oči možete ih smanjiti sa manjim sjekačem. 

 

Izmodelujte njuškicu od crne mase za modelovanje (deblji torugao). Malim dijelom crnog fondana popunite udubljeni dio usta. 

Pomješajte plavu i bijelu - marbl tehnika, zatim je rastanjite i obložite tacnu.

Izmodelujte od bijelog debljeg fondana Maršalov vrat. Od žutog fondana napravite traku za ogrlicu.

Rastanjite crveni fondan za značku, zatim isjecite sa kružnim sjekačem uz pomoću kojih ćete dobiti potreban oblik. Odjecite vrh značke nožem, zatim manjim kružnim sjekačima odsjecite oba ćoška. Obmotajte crvenu značku sa širom trakom sivog fondana. Izravnajte u dnu. Na sredini ogrlice dodajte mali sivi dio za alkicu. 

Sa bijelim i žutim fondanom izoblikujte i zalijepite na značku plamen. Obojite krajeve plamena narandžastom bojom u prahu koju ste predhodno razblažili sa alkoholom. Nacrtajte konture sa crnim i crvenim jestivim flomasterom. Osjenčite djelove tijela i lica. Bijelim jestivim flomasterom dodajte detalje prelamanja svijetlosti na znački. 

Napravite obrve i flekice kao na snimku i zalijepite ih na lice. Ponovo premjerite oči pa ih zalijepite na odgovarajuća mjesta - ukoliko je potrebno, Drezden alatkom utisnite dijelove gdje oči ne mogu lijepo da se uklope. Sa kružnim sjekačem i Drezden alatkom napravite gornji dio kapka. Dodajte u gornjem dijelu oka trakice tanjeg crnog fondana. 

 

 

Rastanjite svijetlo plavi i crni fondan pa isjecite krugove za oči. Namjestite ih pažljivo u središnjem dijelu očiju. Plavim jestivim flomasterom konturišite liniju oka. Sa vlažnom četkicom lagano razvucite boju prema unutrašnjosti oko da bi dobili realističniji efekat. Pažljivo oivičite plavi dio oka sa crnim jestivim flomasterom, zatim sa tamnije plavom bojom nacrtajte linijice oka. 

Dodajte bijete tačkice za sjaj oka i u djelu usta bijeli dio za zube - kao na snimku. 

Ostale su nam još uši- deblje rastanjite bijeli fondan i oblikujte kao na snimku. Zalijepite za odgovarajući dio glave. Ukoliko je fondan jako mekan - podmetnite jedan dio dok se ne osuši.

Uz pomoć malih kuglica sivog fondana napravite tačkice na njušci. 

Dodajte crne nepravilne flekice na ušima. Možete se poslužiti sjekačem za oblake. 

I Maršal je gotov!

Nije teško zar ne? Kad savladate Maršala i Zumu ćete sigurno kao od šale! 

 

 

Moyamagazin

Fotografije & YouTube: Zoes Fancy Cakes

Povezani članci