Ukoliko volite neobične medenjake, 3d medena polica će vas sigurno inspirisati da pokušate nešto slično! Uz saglasnost autorke Manuele iz Italije, veoma originalne umjetnice koja svoje tutorijale često objavljuje na najpopularnijoj stranici ukrasnih medenjaka - Cookie Connection, podjelit ćemo u narednom periodu nekoliko njenih tutorijala. 

Prvi koji smo izabrali je vrlo jednostavan i može da posluži kao vježba za upuštanje u izradu 3D medenih kolačića. 

Čitava polica je otprilike dimenzija 10 x 20 cm - prigodnih dimenzija kako bi se osigurala čvrsta struktura s dovoljno prostora za nekoliko mini kolačića.

 

Potrebno:

Tijesto za keksiće po izboru

Oklagija s vodilicama (da biste ravnomjerno rastanjili tijesto)

Šablon i dimenzije 

Pek papir 

Skalpel nožić

Lenjir

Rezač 

Makaze

1 srednji (9 x 8 cm) nazubljeni (ili obični) pravougaoni rezač kolačića

1 srednje veliki (10,5 x 8 cm) nazubljeni (ili obični) pravougaoni rezač kolačića

Silikonska podloga za pečenje

Sitna renda za limunovu koru

 

Kraljevska glazura:

Smeđa kraljevska glazura - vrlo guste konzistencije

Tamno siva flooding - gusta konzistencija za izlivanje 

Četkice

Bijela boja  Korak 1: Priprema kolačića

 

Tijesto rastanjite na različite debljine, jer konstrukcijski nosači (ili okviri) moraju biti debeli i čvrsti, a police tanje. Koristila sam oklagiju s vodilicama kako bih uspjela da dobijem ujednačenu debljinu. 

 

Potrebno nam je:

Kolači za okvire 2 komada  - debljine 1 cm

Kolačići debljine 6 mm  za police:

1 srednji (9 x 8 cm) nazubljeni (ili običan) pravougaoni kolačić

1 srednje veliki (10,5 x 8 cm)  nazubljeni (ili obični) pravougaoni kolačić

 

 

a. Za početak je takođe potrebno pripremiti šablon za police koji možete preuzeti OVDJE. Precrtajte ga na pek papir i isjecite. Stavite na rastanjeno tijesto od 1cm debljine, zatim  skalpel nožićem izrežite policu. Lenjir će vam pomoći da izrežete ravne linije i da zadržite pek papir na mjestu dok režete.

b.  Upotrijebite rezač za medenjake sličnog oblika sa slike, kako biste odrezali dva gornja ugla okvira i dobili dekorativniji oblik police. Samo pazite da ih odrežete tako da uglovi budu simetrični kao prikaz iz ogledala  jedan drugog. Također izrežite dva "prozora" u sredini okvira, koji će kasnije držati dva kolačića na policama. 

c. Kada završite prvi okvir, šablon od pek papira izrežite duž isprekidane linije tako da dobijete šablon za drugi okvir.

d. Položite novi šablon na drugi komad rastanjenog, ohlađenog tijesta za kekse, iste debljine. Skalpel nožićem uz pomoć lenjira izrežite drugi okvir uključujući dva prozora u sredini.

 

 

Ponovo rastanjite malo tijesta, ali ovaj put na debljinu od 6 milimetara i izrežite dvije police gore navedenih dimenzija.

Prebacite dva okvira i dvije police u tepsiju za pečenje zatim ispecite.

Napomena: Da se ne bi previše deformisao oblik okvira i polica, obično još jednom ohladim izrezane kolačiće prije pečenja. To radim na silikonskoj podlozi za pečenje koju kasnije prebacim izravno u tepsiju za kolačiće, kako bih spriječila da se oblik prilikom prebacivanja pokvari. Pečene kolačiće potpuno ohladite prije nego što pređete na sljedeći korak.

 

 

Korak 2: Sastavljanje stukture

 

a. Prije sastavljanja strukture, isturpijajte gornju ivicu zadnjeg okvira. To možete uraditi tako što okrenete kolačić i položite ga licem prema dolje uz ivicu stola.

b. Jednom rukom držite kolačić da se ne pomjera, a drugom držite ručku od rende (pod uglom od oko 30 stepeni u odnosu na ploču stola). Isturpijajte cijelu dužinu ivice kolačića. Turpijanje pod uglom će osigurati da se gornja ivica okvira spoji pod oštrim (vrlo oštrim) uglom.

 

 

c. Stavite kolačiće na silikonsku prodlogu kako ne bi klizali tokom procesa sastavljanja. Nanesite deblji smeđi sloj kraljevske glazure ( vrlo guste konzistencije) koji će poslužiti kao "ljepilo" uzduž isturpijane ivice..

d. Sada zalijepite dva okvira zajedno tako da prave oštar ugao na vrhu (kao na slici ispod). Prije nego što se ljepilo za glazuru stegne, umetnite veći kolačić za police kroz donje prozore, izrezane u prednji i zadnji okvir. Međutim, nemojte još lijepiti policu na mjesto. Samo provjerite da li stoji paralelno s pločom stola i strči oko 2 centimetra od ivice okvira sa svake strane. Važno je imati barem ovoliko prostora kako bi kolačići mogli stati na policu. I, naravno, polica treba biti ravna tako da može držati kolačiće kada ih postavimo, a da oni ne skliznu! Ako razmak nije sasvim dovoljan ili polica nije baš paralelna, bez brige. Imate još malo vremena prije nego što se glazura osuši da prilagodite ugao na vrhu, tako da sve na kraju izgleda kako treba.

 

 

 

e. Nakon što ste postavili okvire na željeno mjesto, pljosnatom četkom (ili čistim vrhom prsta) nježno ugurajte glazuru koja služi kao ljepilo u šav između okvira.

f. Uklonite kolačić iz strukture i nanesite malo glazure duž donje ivice na donjim prozorima.

 

 

g. Ponovno umetnite veću policu kroz donje otvore i centrirajte je unutar njih; zatim ga lagano postavite na glazuru bez prevelikog pritiskanja. Provjerite je li polica još uvijek paralelna s pločom stola i da li štrči izvan okvira kao što je opisano u koraku 2d. Po potrebi prilagodite njegov položaj, a zatim ga nježno pritisnite u glazuru - ljepilo ispod.

h. Nanesite još malo glazure - ljepila, duž donjih rubova gornjih prozora u svaki okvir.

 

 

 

i. Manju policu za kolačiće umetnite kao što ste umetnuli veću, prilagodite joj položaj prema potrebi, a zatim je nježno pritisnite da se sjedini sa glazurom. Ako je donja polica paralelna s pločom stola, onda bi i ova trebala biti paralelna. Samo provjerite štrči li sa svake strane isto.

j. Vaša polica za malo drugačiju cvjećaru je skoro spremna! Potrebno je još ostaviti da se glazura potpuno osuši.

 

 

 

 

Korak 3: Izrada natpisa

 

Pločice obično radim tako što ih nanesem na pek papir i ostavim da se dobro osuše. Zatim ih glazurom pričvrstim na kolačić.  Tako imam više slobode u slučaju da mi se ne sviđa natpis da ga mogu zamijeniti. Za policu vam je potrebna samo jedna ploča ali možete napraviti i par pa izabrati koja vam se najviše dopada.

a. Najprije iscrtajte šablon za pločicu na pek papiru, koliko god puta želite (šablon se nalazi iznad šablona za policu).  Prvo iscrtajte ivicu tamnosivom gustom kraljevskom glazurom u obliku flooding konzistencije u poslastičarskoj vrećici s otvorom koji je ekvivalentan vrhu PME #1. Zatim izrežite veći otvor, ekvivalentan vrhu PME #3, i prelijte oblike koristeći istu glazuru. Pustite da se potpuno osuši.

b. Upotrijebite bijelu gel prehrambenu boju i precizniju četkicu za slikanje da napišete natpis po želji. Nakon što se boja osuši, izgledat će prozirnije, pa će poruka djelovati kao da je napisana kredom. Gel boju možete razrijediti sa kapljicom vode kako bi četkica lakše klizila po površini i kako bi boja bila još prozračnija nakon što se osuši. Koristila sam projektor da bi slova bila ljepša, ali lijep rukopis zapravo nije ni bitan - to je ipak tabla!

 

 

c. Odaberite natpis koji vam se najviše dopada i nanesite malo gušće glazure - ljepila na poleđini.

d. Pričvrstite pločicu na gornji, prednji dio strukture kolačića - i to je to! Polica je spremna!

 

 

Složite ukrasne kolačiće i uživajte u jesenjem izdanju police... 

 

 

 

 

Moya magazin

Fotografije & You Tube:  Manuela Pezzopane

Povezani članci