tamo gde je Dunav poljubio nebo prvi put...

 

„Zbog nje je Dunav u mlade dane napustio Evrope dom,

ljubio usput mnoge al' strane, sve što je hteo, hteo je s njom,

da sretnu se u mladoj trsci, da sve što bude postane tečno,

i da tu ljubav pevaju cvrčci tiho, a večno..... Tiho, tiho, a večno.... 

Dovoljno tiho, dovoljno tiho da traje večno....." 

- Rade Jovanović - 

 

Kažu da je ples želja koja se pleše. Čovek je od svog postanka kretanjem izražavao i sreću i tugu i to mnogo pre nego što je govor oblikovao njegove emocije. Kroz istoriju se ples oblikovao, baš kao i čovekova želja. Mocart, lepi plavi Dunav, tirolke, valcer, skijanje, Saher torta......Slobodno nastavite niz svega što vas asocira na Austriju. 

 

 

Moj dobitni trio asocijacija su Mocart, valcer i Saher – i sva tri su vezana za dvor. 

„Čudo od deteta“ koje još uvek nije niko uspeo da zaseni u muzičkom svetu rođeno je jedne hladne januarske noći 

1756.godine u Salcburgu. U svom najranijem detinjstvu ovo „Čudo od deteta“ je pokazalo neverovatne sposobnosti svirajući klavir i violinu. Sa samo pet godina je već bio kompozitor i njegovi nastupi su bili veoma cenjeni na dvorovima evropskog plemstva. Živeo je samo 35 godina, ali u svom kratkom životnom veku stvorio je neprocenjiva dela koja će stolećima neminovno vladati. 

Naravno reč je o Mocartu... 

 

 

Sedamnaesti vek je vek kada je rođen najelegantniji ples među plesovima- valcer. Nastao među austrijskim seljacima koji su živeli u alpskoj regiji polako se selio i u gradske četvrti, da bi na kraju postao omiljeni ples plemstva na dvorovima. 

Sama reč valcer potiče od nemačke reči „walzen" i označava kotrljanje, okretanje.... U početku je bio moralno kritikovan zbog prisnog dodira i brzih okreta. Upravo zbog tog prisnog, zatvorenog plesnog stava, brzog tempa i puno okreta valcer dugo nije prihvatan na tadašnjim dvorovima. Ali.... Kada je konačno prihvaćen postao je toliko popularan da mu je dodeljeni naziv , Kralj plesova“ opravdavao svaki takt. Valcer je igra u tročetvrtinskom taktu sa jakim akcentom na prvoj dobi. Osnovni korak se lako i brzo uči, pa je valcer bio izložen kritikama dvorskih majstora plesa. Svoj evropski procvat i bum , valcer je doživeo 1928 godine. Danas je ovaj ples ljupka i elegantna igra, sa mnoštvom okreta, a igrači klize po podijumu graciozno, bez ikakvog napora i često vam se može učiniti da lebde iznad plesne površine. 

 


 

  Najslađa asocijacija na Austriju je sigurno čuvena Saher torta. Poslastica koja će uzbuditi svako vaše čulo i koju nećete uspeti da zaboravite. A upravo je jedno uzbuđenje i dovelo do nastanka ove torte. Priča počinje 1832. godine, kada je princ von Metternich zatražio od 16-godišnjeg Šegrta, Franca Sahera, da napravi tortu za svoje specijalne goste. Zašto je baš on bio zadužen za to veče je upravo peh koji ga je zadesio taj dan - glavni kuvar se baš taj dan razboleo tako da je zadatak da napravi nešto specijalno pao upravo na njega! Da pritisak bude još veći i da mu izazov bude još jači bila je i rečenica koju mu je princ uputio , Treba mi desert kakav još niko nije video i koji me neće postideti večeras!"  I tako je kocka bačena! Grčevito se trudeći da ispuni pričeva očekivanja mladi Saher je stvorio pravo remek delo! 

 

 

Najfinija crna čokolada, džem od kajsija i šlag- kombinacija koja vas vodi u slatki Saher Univerzum. Originalna Saher torta predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beča i da znate da vam se ne računa da ste videli Beč, ako niste probali Saher. Eduard Saher, sin osnivača, je krenuo stopama svog oca i završio kulinarsku školu. Sahert torta je njegovom zaslugom postala ono što je danas. On je usavršio recept, a njegov recept je prvi put poslužen u poslastičarnici Demel i kasnije Hotelu Sacher, koji je otvoren 1876. Tako da ako vas lepi plavi Dunav, gracioznim valcerom dovede do Beča, zastanite i probajte Saher – pravu želju koja se pleše.....i sačuvajte komadić u sećanju za vaše najluđe snove. 

  

Piše: Ivona Aladrović

Fotografije: Canva

You tube: Strudel & Schnitzel – Enjoy the Taste of Austria

 

Povezani članci