Pre izvesnog vremena mnoge je dočekalo neprijatno iznenađenje na instagramu. Nekima od vas koji se bavite izradom dekorativnih torti uklonjene su fotografije uz upozorenje da krše autorska prava. Neko je mislio da se sačuvao ako je uklonio oznaku, dok su drugi preventivno sami uklonili sve slike na temu određenog crtanog filma. Malo smo istraživali na ovu temu i preporučujemo vam da dobro obratite pažnju i da ne ignorišete ovakva upozorenja, posebno ako vam stignu poruke od advokata poznatih firmi, jer postoje slučajevi kojima su nakon dva upozorenja, potpuno legalno izbrisali čitav profil. 

 

     Naš region ima praksu da koristi sve što mu je dato ili na šta je neko zažmurio. Da li ste se ikada upitali zašto ne viđate u svetu tematske dečije torte koliko ih viđate kod nas? Mi imamo hiperprodukciju, a kod njih više viđamo svadbene torte ili dečije sa umerenim i vrlo kreativnim dekoracijama. Da li ste se upitali zašto ne viđate popularne crtane filmove na njihovim tortama i ako jeste, iz kojih su zemalja? Zašto najpoznatiji vajari figurica ne prave figurice na temu Diznijevih ili drugih crtanih filmova? Zašto se muče i izmišljaju svoje?

 

 

   Odgovor je u zaštiti autorskih i intelektualnih prava. Disney i slične kompanije su uložile veliki novac da zaposle tim dizajnera koji će osmisliti neki lik, njegovu dužinu kose, boje, lice, mašnu na kosi, plavi korset sa crvenim i žutu suknju, plavu haljinu na šljokice, zelenu kapicu na glavi sa perom i zelene helanke. Znate na koje likove mislim? Znate jer je taj dizajn poznat u svetu. Dizajneri su osmislili lik i zaštitili svoja prava prijavom i sva prava na komercijalizaciju su u rukama firme. Isto se odnosi i na dizajnere u svetu mode, na tašne i cipele. Određeni krojevi i boje dolaze i odlaze i često viđamo skoro iste modne dodatke,  ali svaki komad koji su izbacili na tržište je zaštićen, negde samo u određenoj zemlji, za male proizvođače, a veliki imaju zaštitu u celom svetu što povlači da mogu da tuže svakog ko kopira njihov dizajn i zarađuje od toga.
Kako to izgleda u praksi? Kopiranje obuće i tašni nije zabranjeno samo za istu industriju već kopiranje u bilo čemu što će doneti komercijalnu zaradu.
Disney nema pravo na bajku već na dizajn tog lika koga gledamo u crtanom filmu. I dalje možete praviti tortu Mala sirena, ali uz neki svoj dizajn ili Snežanu po opisu iz prave bajke, sa drugačijom kosom i haljinom.

 

   Da, ne smete napraviti ni Louis Vuitton, Dior ili Chanel tašnu tortu a da ne rizikujete da dobijete pismo od njihovih advokata i ako se oglušite da platite strašno velike i nezamislive kazne. Isto se odnosi na figurice i mnogi od nas su znali za to odavno i nailazili na iznenađena lica kada smo upozoravali da polako mora da se izlazi iz toga. Razlog zašto je ovaj dio regiona bio neka vrsta slepe tačke je što su samo Hrvatska i Slovenija u EU i za to je trebalo vremena da se usaglase zakoni. I pre toga jedna poznata konditorska firma iz Srbije je samo zbog imena morala redovno da plaća pravo na korišćenje imena i pored toga smela je da koristi ime samo na svojoj teritoriji. Za izvoz se koristi drugo ime.
Niko vam neće zabraniti da pravite takve figurice i slike za svoje dete. Prodaja klijentima je rizik  čak i ako ne uslikate tortu zato što oni mogu i da uslikaju i da postave na svoj nalog sa sve oznakom ko je pravio tortu. U ovom trenutku se smatrajte srećnim što nije došla nijedna tužba do vas i dobro razmislite o budućim objavama jer će taj trenutak doći da zbog torte na kojoj ste zaradili 5  ili 10€ dobijete tužbu u visini skupe nekretnine.
Neke poznate firme možete da kontaktirate i tražite dozvolu za dizajn. Da li ona važi samo za jedan projekat ili za redovni rad ne možemo sa sigurnošću reći. Sigurno je samo da Disney nikome ne daje odobrenje. Mnogi su probali.

 

 

   Kako bi se to odrazilo na posao ako bi u nekom trenutku naglo zabranili svima da koriste i zarađuju na tuđem dizajnu? U prvom trenutku bi se smanjio obim posla jer bi roditelji zahtevali torte sa temom crtanih filmova i na kraju odustali. Većina vajara koja pravi figurice bi ostala bez posla, svi osim onih koji su kreativni, inventivni i svojim dugogodišnjim radom su postali spremni šta bi mogli da ponude. Ko preživi taj period ulazi u sferu unikatnog i ličnog rada, sa manje detalja na torti, ali sa više vremena da se osmisli priča, pa samim tim dolazi i adekvatnija naplata kreativnosti i sati i dana rada na torti po porudžbini.  


 
Carlos Lischetti

 

Moya magazin

Fotografije: Canva, Moyamagazin, Carlos Lishetti, DecoPac

 

Povezani članci