Na bademovo brašno uglavnom pomislimo kada treba da napravimo savršeni francuski kolačić. Ali da li ste znali da pored makaronsa, od bademovog brašna možete napraviti još bolje kore za torte i još ukusnije mafine?

Bademovo brašno možete koristiti na gotovo isti način kao i obično brašno. Ono nije popularno samo zbog toga što je bez glutena, mada se upravo zbog toga i najviše koristi za očuvanje savršene kilaže, već zato što integralna brašna umeju često da pokvare teksturu i ukus nekim kolačima, dok će ih bademovo brašno učiniti još superiornijim.

      Ono ima i nutritivnu prednost u odnosu na mnoga druga prerađena brašna, jer sadrži isti profil hranljivih sastojaka kao i cijeli bademi. Takođe cijeli ili mljeveni bademi imaju više hranjivih materija po porciji nego bilo koji drugi koštunjavi plodovi. Bademovo brašno je odličan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa koji pruža podršku imunološkoj funkciji i služi za zaštitu ćelija od oštećenja koje donose slobodni radikali. Osim toga je dobar izvor folata i nijacina.

     Kao što smo već rekli, hranljivost bademovog brašna je impresivna. Sadržaj proteina i masti čine ga idealnom opcijom za brze hlebove i kolače, kao mafine i energetske štanglice. Proteini, masti i vlakna u bademovom brašnu takođe će doprinjeti osjećaju sitosti između obroka. U mnogim receptima bademovo brašno može zamijeniti pšenično brašno u razmeri 1:1.

Postoje dva načina pripreme bademovog brašna.

 

- Bademovo brašno sa opnom

 

Priprema ove vrste bademovog brašna je veoma jednostavna. Sve što je potrebno da uradite jeste da jednostavno sameljete očišćen badem i brašno je spremno za upotrebu. Bademovo brašno koje se priprema sa opnom je svijetlo braonkaste boje i ima malo grublju teksturu.

 

- Bademovo brašno bez opne

Ova vrsta bademovog brašna je takođe laka za pripremu ali zahtjeva malo više vremena. Potrebno je zagrijati vodu do ključanja pa dodati sirov badem i ostaviti da sve zajedno ključa još oko 2 minuta. Presuti bademe u cediljku, isprati hladnom vodom i ostaviti da se dobro iscjede. Nakon što se bademi iscjede od viška vode, punu šaku badema prebaciti u kuhinjsku krpu i preko krpe ih trljati dok im se opna ne oljušti. Proces ponavljati dok svi bademi ne budu oljušteni. Spremne bademe rasporediti na pleh i sušiti u rerni na niskoj temperaturi. Nakon sušenja, bademe je najbolje samljeti u mlinu za kafu vodeći pri tom računa da ne preterate kako se brašno ne bi pretvorilo u gustu smješu. Mljevene bademe prosijati kroz fino sito, a sve što ostane u situ vratiti u mlin i ponoviti proces. Bademovo brašno pravljeno od badema bez opne ima veoma mekanu teksturu i bjeličastu boju, najbolje rešenje je čuvati ga u hermetički zatvorenoj tegli u frižideru da bi sačuvalo svježinu i da ne bi upilo nepotrebnu vlagu.

 

Fotografije: Canva

 

Povezani članci