Često smo imali upite za torte koje se nose na čestitku za rođenje djeteta. Negdje između mnoštva ideja, koje su uobičajene i za prve rođendane, rado smo preporučivali da na tortu stavimo simbolični preslatki ukras - bebeće cipelice! 

 

 

     Iako djeluju komplikovano, nije ih ništa teže napraviti nego klasičnog medu ili zeku! Možda je potrebno samo malo više vremena zbog sušenja, u zavisnosti od toga koju šećernu masu koristimo. Izrada umjesto klasičnog modelovanja zahtjeva malo više preciznosti u mjerama i sječenju kao i uklapanju detalja. Ali uz dobar šablon - i to je lako!

 

 

    Bilo da pravite čizmice, patikice, sandalice - prvo napravite donji dio, đon i ostavite da se malo osuši. On je zadužen za pravilnu formu ostatka cipelice. Prilikom izrade gornjeg dijela, obavezno koristite šećerne mase koje se brže suše ili u fondan dodajte CMC. Obavezno rastanjite malo deblje i zalijepite uz đon oblikujući izgled koji želite da dobijete. Ukoliko je potrebno stavite neki ubrus ili sunđer dok se ne osuši šećerna masa. 

Kada se cipelice dobro osuše, kreirajte, igrajte se!

Možda će vam u idejama pomoći prelijepi radovi Urske Pahor, majstorice iz Slovenije, koja baš uživa da ih pravi! 

 

 

 

 

  

 

Moyamagazin

Fotografije: Podivjani muffin

 

 Povezani članci