Elegancija, prefinjenost, nežnost… 

 

Marija Jevremović, majstor izrade realističnog cveća od šećerne mase, za naše čitaoce je pripremila tutorijal za izradu bele mini ruže.

 

 

Mini ruže ili patuljaste ruže su jednostavan cvetić slobodne forme za koji nam nije potreban veliki broj alata.       Za izradu ružica potrebni su nam:

 

bela šećerna masa za izradu cvetova

žica kao drška cveta 22’ 

stiropor kuglice promera 1,5 cm

podloge za tanjenje i obradu latica 

alat sa metalnim kuglama 

belance kao lepak 

Možete koristiti i dodatni alat za obradu latica

 

 

Broj latica: 10-15

Optimalno vreme izrade: 15 minuta    

                           

Provucite žicu debljine 22 kroz stiropor kuglicu, savijte na dole i obuhvatite kuglicu kako se ne bi pomerala. 

 

 

Smesu dobro omekšajte pa stavite u kesicu ili ispod male činije da bi ostala mekana. Povremeno je premesite. Napravite glatku kuglicu od šećerne mase promera 4 mm, istanjite jedan kraj da izgleda kao suzica ili kupa. Prenesite je između dva sloja providne plastike (podloga za tanjenje), pritisnite je blago prstom da ostane oblik suzice i laganim pokretima oklagije, bez jakog pritiska, tanjite laticu pokretima levo i desno, a onda i gore – dole obavezno prelazeći preko ivica latice. Tanjimo laganim i nežnim pokretima kako bismo očuvali oblik suzice. Gornji širi deo je vrh latice, donji – špic je osnova latice koja se spaja sa drškom. Na slici su prikazani svi stadijumi latice.  

 

Pošto nam je osnova mala, krenućete od kuglice od šećerne mase promera 4 mm i za prvu fazu cveta koristićete tu veličinu. Lakše je spajanje ako su vam latice duže, a uže kao kod pravog cveta. Spoljne latice su malo šire. Možete ostati na veličini od 4 mm, ili da za njih spremite kuglice promera do 7 mm. 

 

  

 Latica mora biti tanka toliko da vidite tekst ili crtež ispod nje. Najvažnije je da su vrhovi latica tanki. Osnova može ostati manje prozirna. Sve zavisi od vaše veštine i osećaja.   

 

 

 

 Svaku laticu ćete obraditi sa kugličastim alatom tako što ćete laganim pokretima kružiti po površini latice pokretima direktno uz ivicu levo-desno i nazad ili od vrha latice ka dnu u nekoliko pokreta. Prilagodite pritisak na laticu tako što ćete videti da se ona blago uvija. Nećete pogrešiti ako neku laticu slučajno i zgužvate jer i ne treba sve da izgledaju glatko i savršeno. Dodatnim alatom (nije obavezno) možete još oblikovati laticu, sa na primjer- Drezden alatkicom ili najmanjom kuglicom, pokretima uz sam vrh latice, ivice će postati  blago zaobljene.

 

 

Za prvu fazu cveta, istanjite jednu po jednu 3-5 malih latica (promer kuglice 4 mm), zaoblite sa kugličastim alatom i zalepite na storipor kuglu tako što prvenstveno gledate poziciju vrha latice, namestite (nemojte pritiskati sam vrh tesno uz osnovu) i pritiskom prstiju zalepite dno latice. Najbolji lepak je belance jer se najbrže suši i ne remeti strukturu smese. Za prvu fazu možete tanak sloj belanceta naneti na osnovu ili staviti do polovine latice. Zalepite tri latice pokrivajući stiropor kuglicu da se ne vidi. Sledeće dve latice, opet gledajući vrh latice, zalepite tako što namestite u željenu poziciju, pridržite laticu prstom u sredini, povučete sa drugom rukom oko kuglice i onda zalepite donji deo na osnovu. Od sada stavljamo lepak samo na dno čašice jer želimo da latice budu slobodne.U zavisnosti od vaše brzine kao i spoljne vlage zavisi i broj latica na podlozi koje čekaju da budu zalepljene na stiropor kuglicu.  

 

 Nemojte se brinuti ako vam deluje da se latice otvaraju. Preko njih idu druge latice koje će ih fiksirati na mesto. Ako želite tačnu poziciju latice, tačkicom lepka možete fiksirati neki deo naknadno, ali samo u prvoj fazi izrade cveta. 

 

 

Naredne latice lepimo bez određenog reda uvek nameštajući prvo poziciju u odnosu na vrh cveta, pa tek onda povlačeći prstom do dna latice sa lepkom. Svaki cvet je drugačiji i iz tog razloga lepimo drugačijim redom. Latice možete i naknadno ubaciti ispod prethodno stavljenih. Lepak stavljamo na samo dno latice da bi one ostale lepršave i da bismo mogli da im menjamo pozicije. Donje latice lepimo tako što okrenemo cvet naopako. Prstom pritisnemo dno latice.     

 

Gotov cvet (latice su još uvek mekane) dalje obrađujemo pritiskom latica. Neće se zalepiti jer im je površina blago suva. Pritiskom prstiju ka osnovi i blagim gužvanje dobijamo prirodniji izgled. Kažiprstom pritisnite vrh cveta ako vrhovi latica nisu dovoljno obavijeni oko osnove. Na ovaj način možete neke latice približite jedna drugoj ili ih razdvojiti.Prvu fazu cveta, 3-5 latica pravimo sveže i jednu za drugom jer treba da ostanu dovoljno mekane kako bi se lakše zalepile za osnovu. Ostale latice, srednje pozicije sa spoljnim (5-10 kom) možete tanjiti jednu za drugom i ređati na sunđerastu podlogu i onda ih oblikovati. Od vaše brzine izrade i brzine sušenja procenit ćete da li možete ostaviti po 3, 5 ili 10 latica na čekanju. Ako krenu da pucaju pri obradi jer su se presušile, smanjite broj. 

 Cvećarska traka nije obavezna. Lepimo je ako cvet stavljate u takvu poziciju da se vidi drška. Traku makazicama prepolovite i obmotajte oko drške.

 

 

Calyx pravimo od smese obojene zelenom gel bojom, istanjimo na podlogu u debljini oko 1 mm i sekačem izvadimo.Na sunđerastoj podlozi istanjimo sa alatom kao na slici. 

 

 

Na dno čašice stavite malo lepka i prstima pritisnite za osnovu cveta. U slučaju da želite određenu poziciju, možete lepak naneti i na neki krak i zalepiti za laticu.

 

 

Ne morate stavljati isti broj latica na svaki cvetić. Mogu biti manji i veći, sa različitim pozicijama latice, manje i više otvoreni. Sada pripremamo cvet za senčenje. Mini ruže su bele. Ne morate svaki cvetić da osenčite. Izaberite čiste četkice ili iz iste grupe boja. Ako imaju boju na sebi, očistite ih sa papirnim ubrusom. Spremite belu, bledo žutu i zelenu boju. Uvek uzimajte po tačkicu boje u prahu za senčenje jer je toliko i dovoljno. Lako možete dodati i pojačati boju.


Pomešajte zelenu sa malo bele boje u prahu ako imate samo tamno zelenu. Uzmite tačkicu boje i obojite pupoljak od dna latice na gore zelenom bojom. Bez uzimanja nove količine boje, osenčite ivice nekoliko spoljnih latica  

Bledo žutom bojom osenčite delove spoljnih latica, ivice i delove latica i na nekoliko izabranih ružica i ceo centar. Boja mora biti veoma bledo žuta, skoro bež. 

 

 

Calyx bojite sa malo bele boje u prahu kako bi dobio prirodan izgled.

 

 

 

Cvetiće naparite vodenom parom da bi se boja fiksirala i cvet dobio realistični sjaj. 

Fotoghrafije: Marija Jevremović 

  

 

 

 

 

                   Povezani članci