Popularna vrsta minijaturnih torti koje se u Japanu često daruju u posebnim prilikama. Po pravilu su namjenjene za jednu osobu, što ih čini savršenom poslasticom za one koji žele orginalan ukusan poklon!

 

 

Pojam bento je izveden iz kineskog izraza biandan, što znači prigodno ili praktično, a u Japanu se danas ova riječ najviše koristi za ručak spakovan u kutiji. Ovakav način konzumiranja nije samo praktična navika već i način izražavanja kreativnosti i brige za osobu koja će u obroku uživati. Bento torte se također pakuju u kutije, koje ne samo da štite ove poslastice već su i lijepo ukrašene što doprinosi cjelokupnoj prezentaciji i privlačnosti proizvoda.

 

 

Iako su za popularnost bento torti zaslugu preuzeli poslastičari iz Južne Koreje, sam koncept je zapravo nastao još u 12. vijeku, kada su Japanci počeli pakovati obroke za jednu osobu u praktične drvene kutije. Bento kutije su vremenom postale popularne u susjednim zemljama poput Kine, Tajvana i Južne Koreje, a korejske pekare su cijeli koncept podigle na viši nivo stvaranjem kawaii (slatkih) kutija za ručak u pokretu.

 

 

Kada je pandemija covida-19 ograničila velika okupljanja i slavlja, narasla je potražnja za malim personalizovanim poslasticama. Kao rezultat toga, pekari i poslastičari su ponudili malene torte koje su svojim dizajnom mogle da odgovore na sve zahtjeve kupaca.

 

 

Bento torte se pripremaju od raznih sastojaka, uključujući rižino brašno, pasulj i voće, zatim pune slatkim nadjevima, poput meda ili pekmeza. Osim tradicionalnih sastojaka, neki popularni ukusi uključuju matchu, čokoladu, ananas i Nutellu. 

 

 

Smatraju se simbolom sreće i često se poklanjaju u znak poštovanja i zahvalnosti, a uglavnom se pakuju u ukrasne kutije sa mašnicom, drvenom kašičicom i svijećicom. Obično su promjera fi10 i visine od samo 4centimetra. 

 

 

 

Moyamagazin

Izvor: Index.hr

Fotografije: Pinterest

 

 

Povezani članci