Zeka je svakako neizostavni detalj uskršnje trpeze, pred vama je ideja kako da napravite jednog slatkog, sa kojim možete obradovati svoje mališane. 

 

Za početak pripremite bijelu masu za izradu figura, zatim napravite tijelo u obliku kruške- kroz čitavo tijelo provucite ražnjić štapić i fiksirajte ga za podlogu od stiropora da Vam se u toku izrade ne bi pomjeralo. Od iste mase napravite noge kao na slici pa ih zalijepite uz tijelo u položaju kao na slici. Dio koji se lijepi za tjelo treba da bude blago ukoso odrezan da bi se što bolje uklopio. Na kraju zarežite stopala u gornjem djelu na dva mjesta i dodajte 3 tačke i jedno malo srce nježno roze boje kao na slici.

Na istanjenom fondanu pastelno zelene boje otisnite plastični otisak pletenine. Izrežite jedan uži pravougaonik u krivo odsječen sa obije strane (kao trapez) i jedan krug.

  

Krug presjecite nožem na pola pa ravnu stranu odrežite sa istim sjekačem za krug da dobijete oblik kao na slici. Napravite još dva dijela za kragnu kao na slici.

 

Prvo nalijepite jaknicu na tijelo tako da uži dio trapeza ide oko sredine vrata- blago preklopjen na vrhu. Onda nalijepite ruke (valjak koji blago pritisnete sa jedne strane da bi dobili šapu i napravite dva usjeka, drugi dio zasječete ukoso da bi se ljepše uklopio na tjelo) pa na dio ramena nalijepite djelove za rukave. Nakon toga nalijepite kragnu tako što prvo namjestimo prednji dio da izgleda lijepo a pozadi višak skratimo.

 

Izmodelujte glavu pa nalijepite njušku kao na slici (njuška zauzima približno polovinu lica)

 

Zarežite njušku odozdo po sredini pa namjestite glavu na tijelo

 

Napravite uši i stavite čačkalice, koje trebaju da su do polovine ubodene sa donje strane uveta. Izrežite rastanjeni nježno rozi fondan i nalijepite ga na uvo kao na slici.

 

Dodajte zeki uši (jedno malo nakrivite) nalijepite oči, nos i dugmić za jaknicu kao na slici. Nacrtajte obrve pa napravite jedno jaje koje ćete postaviti da zeka drži u rukama. Na jajetu naslikajte tamno braon i bjele tačkice (možete jaje poprskati sa četkicom i dobit ćete realističniji izgled ptičjih jaja) Na kraju još zarumenite obraze i njuškicu i zeka je gotov!

 

Fotografije: Moya Magazin

 

Povezani članci