Rekli bi da danas u mnoštvu kombinacija i težnji da se izmisli nešto novo, polako gube oni izvorni dobri recepti, koji uvijek i svima uspiju. Takav je i recept Anite Zadro iz Ljubuškog u Hercegovini, koja već skoro 40-tak godina pravi kolače i torte. Svoju prvu tortu je napravila sa 11 godina, a prije dvadesetak godina odlučila da od svog hobija napravi dodatni posao. Zbog previše obaveza pauzirala je nekoliko godina dok ljubav prema poslasticama nije prevagnula! Danas uživa u poslu koji voli i rado dijeli savjete iz oblasti, koju rekli bi, izuzetno dobro poznaje!   
Potrebno:

2 jaja

4 kašike šećeera

4 kašike ulja

4 kašike mlijeka

4 kašike brašna

3 kašike mljevenih oraha

1/2 praška za pecivo.

Ukoliko želite tamni biskvit dodajte jednu kašiku kakaa

 

 

Kada čitamo recept gdje je  mjerna jedinica kašika, uvijek se zapitamo dal ravna, polupuna, sa “kopom”...

Da ne bi bilo zabune zamolili smo Anitu da nam uslika! 

 Postupak:

     Jaja i šećer mutiti mikserom na najjačoj brzini dok se šećer potpuno ne otopi i smjesa ne postane svijetla. Zatim smanjiti na najmanju brzinu te dodati ulje i mlijeko pa brašno sa praškom za pecivo i mljevene orahe. Paziti da mućenje traje što kraće jer ako dugo mutimo onda smjesa splasne (izgubi volumen)

    Izliti smjesu u kalup fi19  i peći u  pećnici zagrijanoj na 180°C, bez ventilatora oko 35-40 min. Provjeriti čačkalicom da li je pečeno. Tankim oštrim nožem odvojiti od stranica kalupa i okrenuti naopako na tacnu. Ostaviti da se ohladi pa isjeći 3 kore na debljinu oko 1,5cm 

Moyamagazin

Fotografije: Anita Zadro

 

 

Povezani članci