Bez obzira da li imate smisla za boje, nijanse i slikanje, neke stvari je moguće naučiti i ne treba imati strah. Nikada sebi nemojte govoriti da nemate talenta. Osnove svako može da nauči! 

 

Yume Patisserie

     Na početku da naglasim da nemamo svi isti osećaj za boje, i to na neki način pravi veliku razliku u radovima. Ukoliko za vas nije nikakav problem da umešate boje po uzorku, na dobrom ste putu da i dalje razvijate svoj talenat. Ako imate problem da dobijete nijanse koje zahtevaju mešanje više boja i ne znate ni odakle da počnete, nemojte se brinuti. Bitno je da imate volju i da se ne zadovoljavate dostupnim nijansama, nego želite svakom delu da pružite neki svoj lični pečat.  Svi koji su u poslu imaju dosta gel, prah ili tečnih boja za fondan, gumpastu, puterkrem... Iako su nam svima pune fioke, koje nude krajnje rešenje, najveća magija nastaje tek kada krenemo u kombinovanje boja.

     Gledajući torte primetim da neki dekorateri imaju izuzetan osećaj za boje. Koriste više nijansi iste boje ili nisu taoci jedne palete boja za osnove svojih torti. Istovremeno, drugi su zarobljeni u jednu nijansu plave, roze ili ljubičaste i zelene bez ikakvog odstupanja.

 

Emma Page

    Boje se ne razlikuju samo po nijansama, od svetle do tamne već prvenstveno u podtonu. Ako govorimo o plavoj boji, ona može biti kraljevska jarka plava, ili može imati ljubičast ili siv podton ili elemente zelene boje. Roze možemo da dobijemo od crvene boje koje su i same međusobno različite. Topla roze se dobija od prave crvene boje, a pink imaju hladni ton zbog male količine plave boje. Mešanjem sa braon ili čak sa malo zelene boje dobijamo prljavo roze boje. 

   Zelene su mi uvek bile problem i sa njima nikad nisam do kraja zadovoljna, pa se dešava da pomešam 3-5 različitih boja kako bih dobila odgovarajuću nijansu. Vrlo je teško predočiti sve zelene nijanse koje možemo videti u prirodi! 

   Postoji veliki broj kombinacija koje mogu napraviti ogromne razlike u nijansama, a na vama je da probate sa malim komadima paste ili puterkrema i gledate kako se tonovi menjaju dok ih mešate stavljanjem potpuno neočekivane boje u smesu. Za dečije torte možete imati bar 10 različitih roze ili plavih nijansi. Žuta ne mora biti samo limun žuta već i bebi i kao žumance žuta, oker, bež…
   Za početak smo odvojili neke primere da bi vas pokrenuli da krenete sa istraživanjem - koja će boja postati vaš zaštitni znak ove godine?

 

Eat Cake Be Merry

 

 JEYADRA Vijayselvan

 

 JEYADRA Vijayselvan

 

  JEYADRA Vijayselvan

 

 

 

Moyamagazin


Fotografije & video: Yume PatisserieEmma PageEat Cake Be Merry, JEYADRA Vijayselvan

 

 

 

Povezani članci