Cheshire Bakery

         Poslednjih par godina cvijeće od vafer papira dominira kao dekorativni element. Iako je na početku djelovalo da je od vafer papira moguće napraviti samo neke neformalne oblike cvijeta, vrlo brzo su se pojavili i prvi vafer realistični cvjetovi koje je bilo teško razlikovati od gum paste. 

Prednosti ovakvih cvjetova je što nisu krti, mnogo su fleksibilniji od standardnog šećernog cvijeća, međutim što se tiče vremena, ova druga varijanta je neuporedivo brža za izradu.

 

 

Potrebno:

tanji vafer papir

jestivi glicerin

voda

jestiva boja 

makazice

dvostrani silikonski otisak za latice (veiner)

žice 26”

žica 20”

cvjećarska traka - bijela i zelena

malo gum paste

boje u prahu za sjenčenje 

 

Na početku preslikajte latice na vafer papir, zatim izrežite. Potrebno vam je 50 malih, 6 srednjih i 11 velikih latica. Da ne bi rezali jednu po jednu, isjecite pravougaonike, postavite prvi sa nacrtanom laticom i isjecite odjedanput nekoliko komada. Šablon za latice možete preuzeti na ovom linku https://drive.google.com/file/d/1QPIt…

 

U posudicu sipajte malo vode i par kapi glicerina - ako želite neku nijansu dodajte vrlo malo boje, pa četkicom ovlaš premažite laticu sa obije strane  (pažljivo da se ne prezasiti sa tečnošču) zatim prebacite u silikonski otisak i pritisnite. Svaku laticu kada izvadite iz otiska ostavite na polukružnom obliku da se osuši.

 

Srednje i velike latice radimo malo drugačije. Predhodno izrežemo trakice od vafer papira, premažemo ih ovlaš sa mješavinom vode i glicerina, postavimo žicu i zalijepimo trakicu na svaku laticu. Nakon toga krećemo sa postupkom premazivanje čitave latice i stavljanja u otisak. Poslije

 

otiskivanja latice se ostavljaju da se skroz osuše na malo širi polukružni oblik u odnosu na predhodni koji smo koristili za najmanje latice.

 

Stigli smo do tučka božura, koji pravimo od gum paste. Napravimo kuglicu veličine maline i postavimo (zalijepimo) na deblju žicu. Zalijepiti možemo jestivim lijepkom ili kao što Tatsiana praktikuje grijanjem žice koja će svojom toplotom rastopiti dio gum paste i učvrstiti ga uz žicu.

Ostavimo tučak da se malo osuši.

Nakon toga uzimamo trake od vafer papira i premazujemo lijepkom za vafer. Prekalupimo i precijepimo na pola. Namažemo lijepkom za vafer, tučak od gum paste, pa obmotamo jedan dio trakice, dok drugi dio obmotamo uz donji dio tučka i žice. Ponovo premazujemo tučak i krećemo sa slaganjem najmanjih latica, svaki put premazujući podlogu sa lijepkom za vafer papir.

Kada ste zalijepili sve najmanje latice krećete sa dodavanjem latica srednje veličine fiksirajući ih za centralnu deblju žicu cvećarskom trakom.

 

Kada fiksirate sve latice, lagano ih razmjestite da bi dobili što prirodniji izgled božura. Ukoliko su latice suviše krte pa ne mogu lijepo da se namjeste, poprskajte ih sa predhodno napravljenom mješavinom: 

2 kašike vode

2 kašike vodke

pola kašikice glicerina

 

Poprskajte malo donji dio latice da bi lakše primakli jednu drugoj i formirali ljepši, prirodniji oblik cvijeta. Ukoliko je potrebno da ih još bolje namjestite, možete poprskati i gornji dio latice. Na kraju obmotajte dršku sa zelenom cvjećarskom trakom. Poslednji korak je sjenčenje latica sa dust bojama. 

 

 

Video: Cheshire Bakery

 
Povezani članci