Popularne čokoladne kuglice iz Brazila

 Brazilske čokoladne kugilice su nezaobilazni deo svakog slavlja. Osim fantastičnog ukusa imaju i vrlo interesantan istorijat. Posle II Svetskog rata, dok je Rio de Ženeiro još uvek bio glavni grad Brazila, zemlja se pripremala za nove predsedničke izbore. Iako nisu direktno bili pogođeni ratom, još uvek su vladale nestašica i racionalizacija dostupnih namirnica. Jedan od kandidata je bio Brigadier Eduardo Gomes za koga kažu da je bio šarmantan i zgodan. Ne znamo šta su muškarci mislili o njegovom izgledu ali 1932. godine žene su napokon dobile pravo glasa. Eduardo sigurno nije očekivao tu vrstu podrške.

Kako bi podržale kampanju za izbore, napravljeni su slatkiši da se služe na javnim mestima gde je držao govore. Brigadeiro je portugalski naziv za brigadira, oficirski čin iznad pukovnika, a ispod generala tako da izvorno ime za kuglice je značilo brigadirov slatkiš.

Kako je 1945. bila baš teška godina i još uvek je vladala ozbiljna nestašica, poslastičarka Heloisa Nabuco de Olivera je u većini slatkiša zamenila mleko i šećer sa kondenzovanim mlekom i tako je nastao najpopularniji slatkiš u Brazilu.

I pored velike podrške žena, u mojoj romantizovanoj verziji događaja, Eduardo je zbog ljubomornih muškaraca izgubio izbore. Eurico Gaspar Dutra je postao novi predsednik Brazila, a brigadeiro kuglice su uskoro postale novi nacionalni slatkiš. Političari dolaze i odlaze, slatkiši ostaju!

 

 

Brigadeiro se brzo i lako pravi, Morate ga držati u frižideru kako bi zadržao kompaktan izgled inače ćete ga jest i sa kašičicom. Brazilci vole obe varijante. Hajde da vidimo u čemu je tajna i zašto je popularan i posle toliko decenija.RECEPT:

400 g kondenzovanog mleka

3 kašike kakaoa ili neskvik

1 kašika maslaca

Trunčica soli

Čokoladne mrvice

 

U teflonski tiganj ili u šerpu sa jačim dnom dobro promešajte kondenzovano mleko sa kvalitetnim kakaoom i maslacem. Uključite ringlu na srednju temperature i mešajte. Posle 10 minuta, provucite špatulu i napravite trag i ako se spoji za 2-3 sekunde, gotovo je. Sipajte u činiju i ostavite da se ohladi, a onda prebacite u frižider. Pripremite korpice za kuglice i napunite činiju sa čokoladnim mrvicama. Izvadite smesu iz frižidera i sa kašikom vadite i valjajte dlanovima kugle koje ćete onda uvaljati cele u čokoladne mrvice.

Kuglice držite u frižideru i kradite ih noću….

 

 

 

 

Fotografije: Canva

Povezani članci