Panta i pita

 

 

        U vreme kada sam ja odrastala nisu postojali mobilni telefoni, tableti, video igrice, nego smo svaki slobodan trenutak, bez obzira na vremenske prilike, provodili u dvorištu iza zgrade izmišljajući svakojake igre. Bili su tu kauboji i indijanci, Nemci i partizani, fudbal, lastiš, između dve vatre.....ma svakakvih igara je bilo. Ali, kada dođe do „borbe“ (u igrama kauboja i indijanaca ili Nemaca i partizana) neminovno dođe do kulminacije ko je bolji i jači i često smo imali prilike i da čujemo i da izgovorimo rečenicu „ Ma rasturiću te kao Panta pitu!“. Pojma nismo imali ni ko je Panta ni o kojoj piti se radi, ali je ovo bila najozbiljnija izgovorena pretnja, posle koje bi sledilo pregrupisavanje snaga i nastavak borbe. Primirje je obično nastupalo za vreme ručka, kada bi nas naše bake ili majke sa prozora pozivale da odmah dođemo kući, a kraj rata se uvek proglašavao uveče kada nastupe specijalne trupe u vidu naših očeva da nas poteraju na spavanje. I tako svaki dan.....

       Naravno život nas je sve razbacao na sve četiri strane sveta, ali je ta mala ekipa ratnika i dan danas u kontaktu....

 

 

      Normalno je da kako rasteš, tako i sve više učiš i sve više ti postaju jasnije neke stvari. Pa tako sa malo više godina shvatih pravo značenje Pante i rasturanja pite! Samoj sebi se tada nasmejah kada shvatih da to nije imalo veze sa ratovajnem, već sa božanstvenim ukusom koji niste hteli da podelite, bez obzira na ono što su nas učili da kada nam neko kaže „ Prijatno“ za vreme obroka mi odgovorimo sa „ Hvala, izvolite“. E pa u ovom slučaju to „ Izvolite“ nema!

      Ako želite da probate pravu, ali baaaš pravu pitu – vaša sledeća destinacija je Bugarska! Bugari posebno poštuju slatkiše i peciva. Ako niste znali- bugarsko tradicionalno jelo od testa je banica – lisnato testo punjeno feta sirom i začinskim biljem. Najčešće ćete ga dobiti za doručak, ali to ne znači da ga ne možete jesti i u neko drugo doba dana.

 

 

      Ali hajde da se mi vratimo Panti i piti. Najčuvenija pita je pita od jabuka. U principu se pravi od prhkog testa, ali postoje i varijacije sa testom od kvasca. Za tradicionalnu bugarsku pitu mogu se koristiti i kisele i slatke jabuke . Može se konzumirati i topla i hladna. Da biste poboljšali dojam iste možete dodati cimet ili vanilu. A za potpuni ugođaj uz pitu od jabuka kao desert biće vam posluženo vino ili čaj.

      Ono što je dobro kod ove pite je to što je možete probati tokom cele godine, tako da Bugarsku ne morate posećivati samo leti, već tokom cele sezone.

            Ako spadate u avanturiste koji žele malo i istraživati, a ne samo zaglaviti u glavnom gradu neke zemlje- onda je ovo prava destinacija za vas. Od mora, preko planina, do različitih utvrđenja koja su za sobom ostavljali svi oni koji su u srednjem veku pohodili Evropu...

         Ono po čemu je Bugarska takođe poznata, a da nije ukusna pita od jabuka, je tradicionalna Garaš torta - replika čuvene Saher torte!  

 

 

         Osim ovih delicija, mene su najviše očarale ruže! Čuvena bugarska ruža, kraljica među cvećem je svuda u svetu poznata i jako cenjena. Vekovima unazad se u Dolini ruža, koja se prostire između Stare Planine i Srednje Gore gaje ruže. Procena je da ih ima 10.000 različitih vrsta na ovoj teritoriji, od kojih se oko 200 vrsta koristi u ljudskoj upotrebi, kako za ishranu, tako i za proizvodnju kozmetičkih preparata. Preparati bugarske kozmetike su poznati po tome što se prave na prirodnoj bazi, gde se u samoj izradi koristi ruža i odmah za njom crno grožđe. Tako da u Bugarskoj možete pronaći veoma kvalitetne kozmetičke proizvode po vrlo pristupačnim cenama. Preparati sa ovim sastavom se preporučuju kod osetljive kože , a takođe se ruža pokazala kao odlično sredstvo protiv starenja kože. Naime, postojeće bore će vam ublažiti i odložiti nastanak novih. Takođe je ruža odlična i za izbeljivanje pigmentacijskih fleka na koži.

         I na kraju, pored pite i kozmetike, ako želite pravo osveženje- preporučujem vam da probate slatko i sok od ruže.....

 

 

 

Piše: Ivona Aladrović

Fotograije: Canva

 

 

Povezani članci