Svjetska izložba torti pomjerena je za novembar 2021.

             Jedan od najslađih festivala na svijetu, “Cake International” festival, koji je trebao da se održi u NEC-u, Birmingamu, od 6. do 8. novembra, odložen je zbog pandemije COVID-19. Novi termin je već zakazan i to na istoj lokaciji od 5. do 7. novembra 2021.

             Sasvim je sigurno da ove godine niko nije očekivao dodatno vrijeme koje se ukazalo svim zainteresovanim učesnicima ovog festivala. Neka djela su zahtijevala dodatan angažman, trud ili vrijeme za boljim rešenjem i upravo takva prilika im se pružila. Svi oni koji su se dvoumili da li je njihov rad dovoljno dobar i da li se trebaju prijaviti na festival, dobili su dodatnih godinu dana da svoje kreacije dovedu do savršenstva. Ima i onih koji su tek sada saznali da postoji mogućnost da se oprobaju na svjetskoj sceni. Možda je baš ovo odlaganje prava motivacija za njih da daju svoj maksimum i zablistaju.

             Ipak, za sve one koji su svoje radove već pripremili i čije ideje bi bilo šteta propustiti ili ostaviti za neku drugu priliku, organizatori su obezbijedili online platformu. Svim majstorima slatkog zanata pružena je prilika da ove godine svoje radove prikažu iz udobnosti svoga doma i doprinesu da se i u 2020. godini obilježi kreativnost, maštovitost, upornost i trud koji su potrebni za izradu fantastičnih i nestvarnih slatkih radova. Upravo takva je i bila cvjetna postavka Ukrajinke Olesie Holumbivske koja je odnjela titulu najbolje “Best in Show 2020”.

“Cake International” je najveća i najpoznatija svjetska izložba torti. Na njoj se svake godine okupe najpoznatije zvijezde iz oblasti poslastičarstva i to u preko 25 kategorija. Posjetiocima je omogućeno da usavrše svoje vještine u radionicama i demonstracijama, otkriju najnovije trendove i tehnike ukrašavanja torti, ali i da kupe proizvode od najcjenjenijih dobavljača. S obzirom da je pružena još jedna godina za samostalno usavršavanje znanja prije svjetskog okupljanja, nadamo se da će mnogi sa ovih prostora naći inspiraciju da se prijave i svoje kreacije podijele sa svima. Već skoro godinu dana pišemo o raznim dekoraterima, poslastičarima i svim drugim ljubiteljima ove slatke magije koji su zaista uspješni u svom poslu. Upravo zato će nam biti pravo zadovoljstvo da u novembru 2021. pišemo o učešću i uspjehu nekog od vas ko se prijavio za ovaj festival. Ovom prilikom želimo da ohrabrimo sve koji vjeruju da imaju znanja i potencijala da počnu da razmišljaju o svom radu sa kojim će se predstaviti na sledećoj svjetskoj izložbi torti u Birmingamu.

 

Fotografije: Cake International, Olesia Holumbivska

Povezani članci