predstavljamo Aleksandru Miloradović, idejnog tvorca Cakemake radionice iz Valjeva. Njihova raznovrsna ponuda seže od ručno oslikanih torti, perfektno izrađenih figura i cvjetova, sve do bogate ponude ukusnih savremenih deserta.

 

 

Verujem da mnoge zanima ko se krije iza imena Cakemake?

 Kada treba da predstavim sebe i svoju radionicu, uvek volim da kažem da je Cakemake mesto gde se umetnost sreće sa zadovoljstvom. Iako se ovaj posao, kao i kod većine, javio spontano, nisam nikada ni mogla pretpostaviti da ću se zapravo baviti ovim poslom. 

Kada je reč o mom obrazovanju, završila sam Ekonomski fakultet u Beogradu i radila sam posao u struci u velikoj inostranoj kompaniji. Uvek sam se trudila da svoju kreativnost koju sam imala u sebi, ispoljim na najbolji mogući način. Ispunjavalo me je da gledam kako stvaram svojim rukama. Zahvaljujući tome, za prvi rođendan ćerke moga brata prvi put sam se susrela sa fondanom, i tako je sve krenulo. 

 

 

 

Mnogi su svoju slatku priču pretočili iz hobija u posao, da li je i sa Vama takav slučaj?

 Da, godinama je to bio samo hobi, obzirom da sam radila u svojoj struci i nisam razmišljala da će mi to biti životno opredeljenje. Zapravo, tek kada sam ostala u drugom stanju i imala više slobodnog vremena, dane sam provodila radeći figure. I dok druge žene vreme trudničkog koriste za pauziranje od posla, meni se desilo da sam baš u tom periodu počela da ga razvijam. Razvojni put nije bio nimalo lak, s obzirom da je na putu bilo i drugo dete. Sa druge strane, obim posla se toliko uvećao da to više nije bio hobi, a i trebala sam da se vratim na svoj posao. Tada me čekala teška odluka: da li da se vratim na posao i odbacim svu ovu ljubav prema tortama i poslastičarstvu, ili da otvorim svoju firmu i izaberem izazov u tom trenutku sa dvoje male dece od godinu i dve i po godine. I naravno, ljubav je pobedila, a ogromnu podršku sam imala od  supruga koji je jedini verovao da je to ispravna stvar. Kao i svaki početak, i ovaj je bio jako težak jer sam izašla iz svoje zone komfora i uplovila u nešto za što nisam bila siguran gde ide. Bilo je i milion pitanja na koje nijesam znala odgovor - od nabavke opreme, sirovina, uspostavljanja procesa rada i na kraju kako sve to uskladiti sa porodicom. Ono što mi je bila težnja i u čemu sam uspela je balans između poslovnog i privatnog života. Trudim se da sve svoje obaveze završim u neko osmočasovno radno vreme.

 

 

 

Po čemu je Cakemake prepoznatljiv?

 Cakemake postoji nekih dve i po godine. U našem radu koristimo najkvalitetnije sirovine koje se mogu naći na našem tržištu. Negde nam je cilj da se svojim radom i vizuelnim identitetom diferenciramo i uspeli smo da izgradimo svoj prepoznatljiv stil. Kvalitet izrade i ukusa nam je na prvom mestu i stalnim eksperimentisanjem i usavršavanjem radimo na sebi kako bi zadovoljili najistančanije ukuse sladokusaca. Volim da eksperimentišem i kreiram neke sopstvene ukuse i uvodim novine usled stalnog traganja za savršenim. 

 


 

Kako se snalazite u uslovima koji su nam nametnuti poslednjih godinu dana?

Situacija zvana "pandemija" je uticala na skoro sve delatnosti u manjoj ili većoj meri, pa samim tim i na nas. Svi smo optimistično gledali na brzo rešenje situacije, ali se to na žalost nije desilo, a po svemu sudeći i ova godina će se u celosti odvijati u tom pravcu. Poslovanje u uslovima pandemije bi opisala kao jednu veliku borbu, koja se konstantno susreće sa novim izazovima. Nadamo se da ćemo uspeti da izađemo kao pobednici.

 


 

Fotografije: Cakemake ValjevoPovezani članci