Zbog svoje strukture koja neodoljivo podsjeća na staklo, izomalt rado koriste i amateri i vrhunski profesionalci, u čijim rukama se ta bjela kristalna masa pretvara u umjetnička remek djela

 

Isomalt je zamjena za šećer koja se često koristi za šećerne ukrase jer nije sklon kristalizaciji i manje upija vlagu. Isomalt  je smjesa dva disaharidna alkohola: gluko-manitola i gluko-sorbitola. Upotrebljava se u izradi tvrdih bombona, žvakaćih guma, čokolada, pekarskih proizvoda, kao suplement za šećer pa čak i u sirupima za kašalj. Zbog niske kalorijske vrijednosti isomalt je koristan i za redukciju unosa kalorija pa je čest sastojak dijetalnih proizvoda.

Za temperiranje isomalta sipajte određenu količinu u šerpicu od inoxa, pa dodajte onoliko vode kako bi smjesa bila natopljena. Koristite destilovanu ili prokuvanu vodu da bi islomalt bio kristalno providan jer minerali u vodi iz slavine mogu uzrokovati da izomalt požuti kada je izložen visokim temperaturama. Vrlo je bitno da isomalt temperiramo u šepicama koje su veće od ringle da bi izvor toplote dolazio ravnomjerno sa dna a ne sa strana. Da bi precizno izmjerili temperaturu potreban Vam je mjerač temperature- na primjer u obliku špatule.

Kada smjesa počne da vri nemojte više mješati. Predhodno napunite dno u sudoperi sa hladnom vodom pa kada isomalt postigne temperaturu od 167 c skinite šerpicu sa šporeta i umočite je u hladnu vodu 5 sekundi kako bi zaustavili proces kuvanja. Boje u gelu i prahu možete slobobno dodavati, ali sačekajte da se Isomalt ohladi na 154 c. Prelijte Isomalt u drugu posudu i ostavite ga u pećnici zagrijanoj na 150 c da miruje oko 15 minuta. Tako ćete dobiti smjesu bez mjehurića.

     Isomalt koji smo temperirali, ako ga ne želimo odmah iskoristiti, možemo razliti na silikonsku podlogu, sačekati da se stegne, izlomiti i staviti u plastičnu kutiju sa jakim poklopcem. Čuvati na suvom mjestu, nikako u frižideru ili zamrzivaču. Bitno je da u kutiju ne može dospjeti vlaga. Sledeći put kad nam ponovo zatreba, možemo parče otopiti u mikrotalsnoj pećnici ili opet istopiti u šerpici do temperature od oko 150 c.

U toku rada sa isomaltom uvijek upotrebljavajte zaštitne rukavice. Ako nemate one profesionalne poslužit će i dva para latex rukavica!

 

 Za pravljenje ukrasa poslužit će Vam ogroman izbor silikonskih modli koji omogućavaju da fantastične ukrase u vidu nakita, stakla, ledenica, kugli, lizalica itd. vrlo lako mogu napraviti i amateri. Ukrase od isomalta možete pripremiti mnogo ranije i staviti u kutiju sa jakim poklopcem da ne dođu u dodir sa vlagom. Upravo vlaga je najveći neprijatelj ukrasima od isomalta i zbog tog razloga se ne stavljaju na torte koje moraju da provedu vrijeme u frižideru nego pred samu isporuku. Ako živite u vlažnijim krajevima, svoje ukrase možete zaštiti sa sprejom za sjaj (Glaze spray) on će kreirati zaštitni sloj koji će sprečiti lepljivost i zamagljivanje koje vlaga izaziva.

 

Izomalt možete kupiti u bolje snadbjevenim prodavnicama koje se bave prodajom sirovina za poslastičarstvo. Naš Poslovni adresar vam može pomoći da lakše i brže nađete odgovarajući proizvod!

 

Moyamagazin 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci