Svjedoci smo vrtoglavog porasta cijena namirnica, kao i goriva i ostalih energenata. Da li je realno očekivati da to neće uticati na cijene poslastica u regionu?

 

 

     Kako se nosimo sa promjenama cijena i koliko to utiče na dosadašnje funkcionisanje, možemo vidjeti po povremenim reakcijama rijetkih, koji su spremni javno da progovore o ovom problemu. Jedna od njih je i majstorica iz Hrvatske Lorena, zaštitno lice brenda Daj kolačićOna je na svom instagram storiju postavila pitanje - Koja vam je prihvatljiva cijena za tortu promjera fi 26? 

     Ovim gestom htjela je pokrenuti polemiku o tome - da li su i koliko mušterije upućene kolika je prava vrijednost jedne kvalitetne poslastice... 

 

 

    Na žalost iza ovog pitanja stoji nimalo lijepa priča. 

    U poslednje vrijeme često se susrećemo sa komentarima tipa- Pa to je samo “obična” torta ili Zar je moguće da jedan kolač ima toliku cijenu. Najčešće ovakvi komentari su upućeni od pojedinaca koji zahtjevaju vrhunski kvalitet proizvoda po minimalnoj cijeni. 

    U toku pandemije, kada su svi poslastičari prošli kroz izuzetno težak period, a dosta njih je bilo čak i primorano da potpuno zatvore svoje objekte, sada kada je trebao da nastupi period oporavka - stigle su nove poteškoće. Upravo zbog toga, širenje ovakvih priča je vrlo bitno. 

   Uvijek su postojale skupe kao i jeftine torte. Oduvjek je postojala i ogromna razlika između njih, tako da je ukusna i lijepa torta odvajkada predstavlja luksuz. Ne samo zbog kvalitetnih sirovina, koje itekako imaju vrlo visoke cijene, koliko i zbog umijeća i talenta majstora i svih ostalih “skrivenih” troškova koji su sastavni dio kalkulacija svakog posla. Sada se stiče utisak da više vrijede baloni, haljine, frizure i sve ostalo, nego glavni dio proslave - poslastica. Takoreći bez svega ostalog se i može al bez tog svečanog čina obilježenog sa tortom ili kolačima, posvećenog da se zaokruži jedna prelijepa priča- proslava, svadba, rođendan, teško da se može smatrati slavljem!

 

 

    Ipak sa nikim se ne pregovara više, koliko sa poslastičarima!? Konstantno se dovodi u pitanje vrijednost proizvoda…Trend koji je uglavnom marginalizovao djela dekorativnog poslastičarstva polako je zahvatio i druge segmente ovog poziva.

    Rekli bi da su velikim dijelom za sadašnju situaciju "krive" i kolege. Zbog situacije koja je zadesila ovu branšu, spuštale su se cijene da bi se “pregurao” period po period. Naspram toga, oni koji ne žele da podlegnu pritisku sa svih strana, doživljeni su kao neko ko “dere” sa cijenama!? Sa druge strane u pojedinim državama u regionu, nelegalno tržište se povećalo nekoliko puta i samim tim nametnulo nerealan odnos prema kreiranju cijena. 

    Ovakav vid nekolegijalnosti istaknut je najviše kod uslužnih djelatnosti i rekli bi da u poslastičarskom svijetu ne predstavlja ništa novo. Takoreći sa pandemijom i inflacijom situacija je samo dodatno kulminirala i prešla sve granice dobrog ukusa... Uz društvene mreže je dobila jednu potpuno novu dimenziju, u kome prave majstore, koji itekako dobro poznaju cijenu dobrog kolača, predstavljaju kao "derikožu" ili čak šta više omalovažavaju ukus njegove poslastice da bi svojim mogućnostima podigli vrijednost…

 

 

     Bez obzira kom djelu regiona pripadamo, svi smo svjesni da poslastičari zaslužuju mnogo bolju poziciju od dosadašnje. Njihov posao nije ni malo lak i zahtjeva konstantno ulaganje u znanje i opremu (to većinom plaćaju iz svog džepa jer ljubav koju imaju prema ovoj umjetnosti zaista nema cijenu!).

    Upravo takvi poslastičari, iskreni zaljubljenici u svoj posao, mogu nam biti i najbolji savjetnici kako da za naš određeni budžet dobijemo i lijepu i ukusnu poslasticu. 

    I na kraju krajeva, ne mislimo da je Lorena rekla nešto novo ali svakako je uradila nešto vrlo korisno za sebe i sve one kolege koji savjesno obavljaju svoj posao.

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Canva, Instagram Daj kolačić

Povezani članci