Štampač za medenjake, torte, macaronse…

 

Da li možete da zamislite da ukrasite 100 medenjaka za jedno popodne? Do skoro to je djelovalo kao divna ali daleka budućnost. E pa uz jedno ćiri bu ćiri ba, tehnologija je napredovala i konačno možemo da iskoristimo i takav vid ukrašavanja, pogotovo ako imamo ogromne porudžbine svadbenih ili nekih drugih personalizovanih medenjaka. Naša sagovornica Sandra Dragošan iz Meksika, prenijela nam je svoje iskustvo i oduševljenje sa ovim štampačem.

*Od skoro se u svijetu pojavila mogućnost da uz pomoć štampača ukrasimo medenjake, možete li nam reći nešto više o toj nevjerovatnoj mašini ?

Ovaj takozvani "prehrambeni štampač" koji koristi 100% jestive boje na bazi vode, može da odštampa bilo koju sliku u odličnoj rezoluciji na peni od kafe (kapućino), medenjacima, tortama, makaronsima i drugim adekvatnim površinama. Da bi slika bila što kvalitetnija, sve površine bi trebalo da budu bele boje, znači da medenjaci budu sa belom rojal glazurom.

*Kako štampač funkcioniše ?

 

Jedino što vam je potrebno je Tablet ili PC sa USB ulazom i operativnim sistemom minimum Windows 7. Vrlo je jednostavan za korišćenje (slično kućnom štampaču), ima integrisan HP štampač i skida se drajver za isti. Koristi se Software koji je vrlo lak za upotrebu.

 

*Pretpostavljam da osim praktičnosti možemo računati i na isplativost?

Štampač je veoma dobra investicija, povraćaj novca je stvarno brz. Cena po štampi je niska (u zavisnosti od slike i količini boja). Ovde u Meksiku ga ne koriste samo za medenjake / keksiće već i u kafeterijama, pekarama, na jestivim suvenirima za firme...

 

 

 

*Za koju marku štampača ste se Vi opredjelili?

 

Ja u Meksiku koristim lokalnu marku Impressus MX, jer nude garanciju, popravku i dodatne usluge, ali moram reći da su to štampači uvezeni direktno iz Kine i da se mogu naći na kineskim prodajnim stranicama (Ali Express, Alibaba...) kao "coffee latte printers". Bitno je da znate koja veličina štampača vam treba i da nađete pouzdanog prodavca u Kini. U ponudi imate dva modela: manji štampa do 11cm prečnika - za jedan keks, jednu kafu... dok veći štampa 18cm (max20cm) prečnika - za 4 keksa, 9 mini keksa ili makaronsa, 4 kafe, jedna torta...Cena na Ali Express-u ide od 400 do 1000 evra. Takođe tamo kupujete i boje.

*Šta kada istrošimo boje, pretpostavljam da kao za jestive slike možemo dopunjavati?

 Da, štampač koristi ketridže koje punite, uz njega idu 4 flašice (4 boje) od 100ml koje bi trebalo da vam traju minimum 3000 štampi (1 keks) Ja štampu koristim isključivo na medenjacima i keksićima koji imaju suvu belu glazuru. Bilo da radite sa medenjacima ili tortama (fondan)  bitno je da je glazura bela i površina glatka. Slika je trajna, ne bledi, traje dugo koliko i jestivost keksa. Preporučuje se da se štampač  koristi 3-4 puta nedeljno da ne bi došlo do zapušavanja ketridža i da morate da čistite... I uvek je predhodno potrebno odraditi probnu štampu na salveti ili papiru pre nego što počnete da štampate direktno na proizvod.

*Kako ste Vi lično zadovoljni i šta je po Vama najveća prednost “prehrambenog štampača”?

 

Meni je ovo sjajna investicija i preporučujem ga svima. Firme koje se bave organizovanjem slavlja i slatkih stolova će radije platiti štampan keks koji je inače 2-3 puta jeftiniji od ručno rađenog a vi ćete moći da dekorišete 100 keksa za jedno popodne. Svakako olakšat će mnogima posao.

 

Povezani članci