Magični prah

 

Upoznavanje sirovina koje nam mogu omogućiti lakši i bolji rad je od izuzetne važnosti za svakog dekoratera poslastica. Slobodno možemo reći da je to glavni resurs svakog profesionalca i da što više znamo o sirovinama imamo više mogućnosti u izražavanju tokom dekorisanja.  

 

Prah koji šećernoj masi daje elastičnost, čvrstinu i ubrzava vrijeme njenog sušenja stručno se naziva Carboxy metil celuloza .Nazivaju ga još i tylose prah ili skraćenicom CMC koja se najviše upotrebljava. CMC je sintetička zamjena za Gum tragakant (prirodni zgušnjivač) i prikladnija za brže sušenje ukrasa sa čime napravljeni ukras bez problema zadržava svoj oblik i ne deformiše se. 

 

CMC možemo dodati u bilo koji tip šećerne paste:

fondanu (šećerna masa)

Gum pasti (za cvijeće)

Masi za modelovanje

 

Najčešće se dodaje fondanu i gum pasti jer su oni najmekši i ukrasi od tih masa se najčešće deformišu. Dok masa za modelovanje vrlo često sadrži CMC pa ga dodajemo samo u rijetkim slučajevima. 


 

Kako koristimo CMC: 

 Dodajemo ga neposredno prije izrade željenog ukrasa ili figure, jer dužim stajanjem mase sa CMC-om postaje čvršća i teško se modeluje - počinje da se mrvi.

Dodajemo ga postepeno dok pod prstima ne osjetimo da je masa čvršća. 

 

Od čega zavisi koliko ćemo dodati CMC-a:

 -Od toga koji tip i od kojeg proizvodjača koristimo šećernu masu (ako je masa izuzetno mekana trebalo bi više da dodamo)

-Od djela ukrasa/figure koji želimo da napravimo- ako je to na primjer deo koji treba da drži težinu gornjeg djela  (figure sa velikim glavama)

-Od vremena koje će nam biti potrebno da napravimo/ izmodelujemo ukras- ako zahtjeva duže vrijeme bilo bi dobro da masa nije prečvrsta jer nećemo uspjevati lijepo da je zaoblimo, dok modelovanje ukrasa koje ćemo napraviti za vrlo kratko vrijeme može da bude sa više CMC-a

-Od ličnog načina rada - neki dekorateri vole da rade sa mekšom pastom pa djelove figure ostave da se osuše i tek onda sklapaju, dok su neki navikli da rade sa čvršćim pastama i tako uštede vrijeme izrade.  

 

Da bi ste bolje uvidjeli efekat CMC-a, podjelili smo šećernu masu na tri jednaka djela, dovoljna da napravimo kugle, pa u svaki deo dodali CMC prah. U prvi dio malo, u drugi duplo više i u treći tri puta više. Na primeru možete vidjeti da kugla sa vrlo malo CMC-a počinje da se sleže i gubi oblik (1), sa dovoljno CMC-a zadržava željeni oblik (2) dok sa prevelikom količinom CMC-a nije mogla lijepo da se zaobli (3).

Od CMC-a možemo napraviti jestivi lijepak za ukrase tako što pomješamo 1 dio praha na 30 djelova destilovane vode, najbolje u flasici da bi mogli da je zatvorimo i dobro promućkamo ( da bi se prah što bolje sjedinio sa vodom) . Ostavimo da prenoći i koristimo po potrebi, napravljeni jestivi lijepak čuvamo u frižideru. U slučaju da se zgusne razblažite ga sa vrlo malo destilovane vode.

CMC sa svojim skoro pa magičnim svojstvima omogućava šećernim ukrasima širu namjenu i pomaže dekoraterima da iskažu svoje umjetničke sklonosti…

 

 

 A da bi ste lakše pronašli CMC na vašem tržištu - pomoći će vam Poslovni adresar. Jedan klik i potražite distributera koji vam je najbliži...

  

 Moyamagazin 

 

Povezani članci