Cakemake iz Valjeva su za naše čitaoce pripremili tutorijal izrade čokoladnih čašica, koje pažljivim odabirom punjenja postaju savršen desert za veće proslave poput svadbi, rođendana, korporacijskih proslava…

 

 

Za izradu čokoladnih čašica su potrebni kalupi koji su izrađeni od polikarbonata. Prije upotrebe je potrebno ohladiti kalupe u šokeru. Da ne bi došlo do mešanja boja čokolade, praktikujemo da koristimo poseban kalup za belu i poseban za crnu čokoladu. Ukoliko radimo sa pravom čokoladom, nakon topljenja je potrebno da izvršimo proces temperiranja. U slučaju da radimo sa surogatima čokolada njih nije potrebno temperirati. 

 

Sam proces temperiranja podrazumeva da se čokolada otapa do idealne tačke otapanja, zatim da se smanjuje temperatura do idealne tačke hlađenja kada se formiraju pravilni kristali i na kraju se ponovo podiže na radnu temperaturu.

 

  

Svaka vrsta čokolade ima idealnu temperaturu topljenja, ona varira od same vrste čokolade.

 

 

Kada je čokolada pravilno istemperirana ona će imati svoj sjaj i čvrstoću i neće ostajati bele fleke po njoj koje nastaju jer se nisu pravilno formirali kristali. Otopljenu čokoladu sipati u posudu iz koje će se puniti kalupi.  

Kada su kalupi napunjeni potrebno ih je okrenuti kako bi izašao višak čokolade i metalnom špatulom lupkati sa strane kalupa kako bi izašao višak čokolade i kako čašice ne bi bile predebele. 

 

 

 

Zatim ih je potrebno okrenuti i skinuti višak čokolade sa kalupa i vratiti na hlađenje.

 

 

Nakon ponovnog hlađenja, kalup je potrebno izvaditi i izvrnuti kako bi čašice ispale.

 

 

Tako se vrlo jednostavno dobijaju savršene čašice koje možete puniti po izboru i praviti vašu omiljenu kombinaciju ukusa. Mi ih radimo u 4 ukusa: malina, pistać, rafaelo, kafa kranč i karamela.  

Možete kreirati sami svoje ukuse, kombinovati sa ganašom, voćem po želji... slobodno pustite mašti na volju i napravite neku po vama omiljenu kombinaciju, koja može zainteresovati kupce i obogatiti vašu ponudu poslastica. 

 

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Cakemake Valjevo 

 Povezani članci