U svijetu poslastica, jedan od ključnih elemenata u svakoj slatkoj kreaciji je dekoracija torte. Dekoracija se uvijek najduže bira i sa klijentima dogovaraju najbitnije pojedinosti. Međutim iako neki zahtjevi djeluju neizvodljivi, nekad i sami poželimo da unesemo neke novitete koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce. 

 

 

      Ana Ristović iz Podgorice je uvijek tražila dodatnu motivaciju kako bi dala neki lični pečat svojim poslasticama. Ideja se javila sasvim slučajno jednom neubičajenom porudžbinom. Klijentkinja je imala molbu da se na vrhu torte nađe omiljena figura njenog sina ''meda sa jastukom''. Kada je vidjela figuru, Ana je predložila da je napravi od šećerne paste. Međutim, klijentkinja je ipak zamolila ako bi mogla da je napravi od omiljene dječakove poslastice- čokolade!.

     Ana je prije toga pravila čokoladne ukrase za tortu iz klasičnih silikonskih kalupa, koje je poručivala sa stranih sajtova ali nikada nije pravila čitavu figuru! 

    Zahtjev joj je djelovao veoma interesantno i zbog toga nije odmah odgovorila. Željela da isproba da vidi da li će uspjeti. Iako je vrijeme odmicalo, kontaktirala je firmu od koje je uzimala silikonske modle i dobila potrebna objašnjenja i uputstva. Osim toga je pogledala i neke tutorijale, koji su joj dodatno razjasnili kako da sama napravi silikosku modlu za figuru.

   Poručila je materijal koji joj je bio potreban za izradu: 

 -tečni silikon koji mora imati oznaku ''food grade''

 -vakuum pumpa za istiskivanje vazduha, balončića iz tečnosti

Osim toga bilo joj je potrebno i:

 -plastična čaša ili lego kocke za formiranje kontejnera u kome se izliva silikon 

 -i još malo propratnog materijala koji se može naći u kućnoj upotrebi, kako bi se pravilno napravila silikonska modla. 

 Naravno i najbitnije, željena figura, koju joj je klijentkinja rado pozajmila. 

Za figuru je potrebna čokolada i specijalizovane boje koje se koriste za crtanje detalja po čokoladi.

 

 

    Kada je modla je bila gotova, Ana je jedva čekala da se upusti u nalijevanje čokolade da bi vidjela kako će ispasti. Kako nam je rekla, to je zaista bilo oduševljenje. Meda je bio identičan, složila se da ga ne bi mogla takvog napraviti ni od šećerne paste. Jedino što je promjenila boje, po želji klijentkinje, svaki detalj je bio kao preslikan sa glavne figure. Majka slavljenika je toliko bila oduševljena, da je poslala Ani poruku da medu čuvaju kao ukras, jer nisu imali srca da ga pojedu. 

     Iz samo jedne želje rodila se nova ideja. Nakon mede došli su i drugi čokoladni likovi, koji su Anine torte za vrlo kratko vrijeme učinili prepoznatljivim! Upravo onako kako je željela - sa njenim ličnim slatkim pečatom....

 

 

 Moyamagazin

Fotografije: Ana Vujačić

Video: Viktorija Siskova

 

 

Povezani članci