Svjetski poslastičarski kup


Trenutna situacija u svijetu ne dozvoljava da se planira mnogo unaprijed, ali kako sada stvari stoje, 24. i 25. septembar će okupiti ekipe iz nekoliko zemalja da okušaju svoja znanja na Svjetskom poslastičarskom kupu, koji se svake druge godine održava u Lionu, gradu u Francuskoj.

 

 

Prvo i najočiglednije, globalna pandemijska situacija nametnula je otkazivanje mnogih događaja i inicijativa vezanih za takmičenja, tako da umjesto planiranog januara Svjetsko prvenstvo se moralo odgoditi za čitavih osam mjeseci. Ta su ograničenja također spriječila održavanje nacionalnih i kontinentalnih kvalifikacija. U mnogim zemljama, timovi se nisu mogli pravilno pripremiti. Zato ove godine ima manje timova koji učestvuju, ukupno 14 za razliku od prijeđašnjih godina kada su se takmičile i po 22 zemlje, koji su odabrani po drugim kriterijima osim onih koji se uobičajeno koriste.

 

 

Ove godine titulu organizatora Svjetskog kupa ima Pierre Herme, poznati francuski pastry chef, koji je akcenat stavio na najnovije trendove današnjice i na vrijednosti koje su zastupljene u društvu uopšteno a koje se posebno ogledaju u poslastičarskom sektoru. Tradicionalni test s ledom je zamjenio čokoladni blok koji treba isklesati, a i ostali testovi su prošli neke vrste varijacija. Predviđeno je ukupno deset sati za izradu četiri desertne torte, četiri sladoled kolača, deset komadnih deserta, umjetnički rad od šećerne mase i od čokolade. Što se tiče teme za rad sa šećernom masom, već je određeno da svaka kombinacija mora biti u obliku nekog dela povrća dok u odjeljku ugostiteljskih poslastica ne mogu se uključiti aditivi E171 - Titanijum dioksid koji je služio za dobijanje bijelih i svijetlijih nijansi, koji je od prošle godine proglašen u mnogim evropskim zemljama za aditiv koji nije siguran za ljudsku upotrebu i E172 pigmenti iz oksida gvožđa koji su takođe služili za razne nijanse poslastica, sve u skladu sa širenjem odgovornosti u cilju održivosti.

Svoje talente će ukrstiti ekipe od po 4 učesnika iz Rusije, Maroka, Egipta, Velike Britanije, Švajcarske, Južne Koreje, Meksika, Japana, Italije, Francuske, Kine, Čilea, Brazila i Alžira. 

 

 

 

 

Moya magazin 

Fotografije: Coupe du Monde de la Patisserie

 Povezani članci