I sve što trebate da znate o njoj

 

 

Bilo da glazirate tortu ili radite čokoladne tartufe, velika je vjerovatnoća da ste u receptu naišli na izraz couverture. Zapitali ste se šta je to? 

Couverture dolazi od francuske riječi "pokriti" ili "prekrivati". Koriste je profesionalni čokolateri i poslastičari za ukrašavanje, premazivanje, umakanje i oblikovanje poslastica.

 

 Ova visokokvalitetna vrsta čokolada obično se koristi za izradu pralina, bombona, tartufa i drugih poslastica. Razlika između obične čokolade i kuverture je u tome što kuvertura sadrži veći udio kakao maslaca koji omogućava brže topljenje čokolade i olakšava rad. Štaviše, dodatni kakao maslac takođe daje fantastični sjaj nakon temperiranja!

 

 

Glavni sastojci couverture čokolade ne bi se trebali razlikovati od klasične čokolade. Ovi sastojci uključuju:

Kakao masu (suvi dio sjemenki kakaoa)

Kakao maslac

Šećer

Mlijeko u prahu (ako je kuvertura od mliječne čokolade)

Emulgator (lecitin)

Kvalitetna kuvertura ne smije sadržati biljne masti, poput palminog ulja. Male količine lecitina (obično iz suncokreta ili soje) dodaju se kako bi se poboljšala obradivost čokolade.

U Europi i SAD-u kuvertura mora imati preko 35% čvrste mase kakaovca, uključujući minimalno 31% kakao maslaca.

Pri izboru couverture čokolade, veoma je važno predhodno je isprobati, kako biste provjerili da li će se uklapati u konačnu priču vaše poslastice, pošto može napraviti veliku razliku u ukusu kod pralina i bombona.

Kuvertura se može koristiti i za pečenje. Međutim, budući da sadrži veći postotak kakao maslaca, a time i masti, to bi moglo uticati na pečenje. Ako recept zahtijeva otopljenu čokoladu, onda je vjerojatno bolje izabrati običnu čokoladu.

Postoje tri klasična tipa kovertura- čokolada, mliječna čokolada i bijela čokolada. Osim toga u ponudi Callebauta imamo Rubi i Caramel koverturu!

Moyamagazin

Fotografije: Canva, Callebaut Povezani članci