Umjetnici dekorativnog poslastičarstva sa čak pet kontinenata, predstavili su svoje šećerne radove na temu prelijepe države Portugal


 Elisabet Caseiro - Betysugarland iz Portugala, svoju domovinu koja je veoma bogata sa istorijom, kulturom i tradicijom, poželjela je da promoviše na jedan drugačiji način. U tome su joj pomogli umjetnici iz 30 država, koji su na državni Dan Portugala prikazali šećerne radove posvećene ovoj prelijepoj zemlji! Nakon što je organizovala nekoliko međunarodnih kolaboracija, poput Sport Cakes for Peace, dva izdanja Music Around the World i Dalí in Sugar došla je na red priča o maloj zemlji u jugozapadnom kutku Evrope, koja iza sebe ima 900 godina dugu istoriju i danas predstavlja vrlo cenjenu turističku destinaciju zahvaljujući mediteranskoj klimi, fantastičnim plažama i prirodnim fenomenima. 

Učesnici su kroz 75 šećernih djela ispričali priče od perioda kada je Portugal bio kraljevstvo pa sve do Fada koji pripada nematerijalnoj kulturnoj baštini UNESCO-a, velikih pjesnika Camõesa i Fernanda Pessoe, cijenjenih u cijelom svijetu, nogometaša Luísa Figa, poznatih ličnosti iz svijeta muzike i filma, poput Marize ili Dioga Morgada, prolazeći kroz djela nekoliko portugalskih skulptora, slikara i savremenih umjetnika poput Amadeu de Souza-Cardosoa, Joãoa Cutileira i Joane Vasconcelos, kao i uličnih umjetnika poput Bordala II.

Prepoznatljive tradicionalne portugalske pločice, mogli smo vidjeti na nekoliko radova kao i keramiku Rafaela Bordala Pinheira i tipične kostime iz nekoliko regija Portugala. Nisu izostavljenje ni životinje koje svoje poreklo vode sa ovog pirinejskog poluostrva- Španski ris i Portugalski vodeni pas. Osim toga radovi na kojima su prikazani spomenici, cvijeće, hrana i plaže su upotpunili utisak na ovu predivnu zemlju. 

Ističući svo bogatstvo koje njena domovina posjeduje, Elisabete planira da nastavi ovaj vid promocije i naredne godine, iskreno se nadajući da će joj se u tome priključiti svi umjetnici koji su prihvatili i ovaj poziv. Godina u kojoj su umjetnici stvarali svoja djela je predstavljala sama po sebi izazov, tako da joj je velika čast da kolaboracija sadrži toliko sjajnih radova na koje je izuzetno ponosna. Takođe ovaj projekat želi posvetiti dragoj umjetnici Jennifer Lofthouse, učesnici kolaboracije, koja je u međuvremenu izgubila borbu s Covid-19.

 

Više radova možete pogledati na Facebook stranici- Portugal Wonders In Sugar Povezani članci