pastry chef Ilona Radović

 

Tradicionalna jugozapadna francuska torta (od francuskog dacquoise) napravljena od puslica od oraha sa kremom od putera. 

 

 

Mnogi poslastičari pod rečju dakuaz podrazumevaju upravo same kore. Nemoguće je prenijeti koliko su francuzi ponosni na ovu koru i koliko je često koriste u poslastičarstvu. Tajna je jednostavna - fantastična tekstura, lagana u pripremi i nevjerovatna varijabilnost čine dakuaz pravim klasikom u svakoj ustanovi u Francuskoj i šire. Često ga vidimo i u mousse desertima, kolačima poput suflea itd.

 

Tekstura kore je gusta i mekana, savršeno prihvata bilo sveže ili liofilizovano bobičasto voće, komadiće orašastih plodova, začina ili začinskog bilja. Ukus će zavisiti i od brašna od orašastih plodova. Bilo da se radi o bademima, lešnicima, pistaćima ili kokosu, svaka opcija će savršeno odgovarati. Sve ovo čini dakuaz odličnom opcijom za razne poslastice! Promjenom ukusa kore, možete dodati ili pojaciti ukus vaše torte ili dezerta.

 

Kao i obično podjelila bi sa vama recepturu dacquoise’a sa lešnikom :

 

225 gr belanca 

112 gr šećer

120 gr badem brašno

105 gr lešnik brasno

225 gr šecer u prahu 

45 gr brašno 

 

Bjelance umutiti sa šećerom do čvrste teksture. Sve suve sastojke sjediniti. Pažljivo promješati zajedno umućeno bjelance i ostale sastojke.  Ispeći na temperaturi 175 C oko 10-12 min.

 

 

 

Fotografije: Canva

 

 

 

 

 Povezani članci