Moya sugar art - Vukčević Branka

 

 

 Danilo Kiš je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih pisaca i jedna od najmarkantnijih ličnosti u književnim krugovima. Rođen je u Subotici 1935. godine, od oca Jevreja i majke Crnogorke. Nakon odvođenja njegovog oca u zloglasni logor Aušvic obreo se na Cetinju kod majčine porodice, gdje je i živjeo do kraja svog školovanja. Najpoznatija njegova djela su prevedena na sve značajne svjetske jezike a među njima i Pješčanik, Bašta i pepeo, Enciklopedija mrtvih, Grobnica za Borisa Davidoviča… Dobitnik je niza uglednih domaćih i prestižnih međunarodnih književnih nagrada. Umro je ‘89. godine u Parizu.

 

 

 

 

Čudesan spoj cetinjskih kiša i lipe probudila su želju za pisanjem kod ovog velikog književnika. Upravo tom idejom se vodila naša urednica Branka Vukčević, koja je tehnikom oslikavanja jestivim bojama, vjerodostojno prikazala lik Danila Kiša uz dodatak na vrhu, u vidu granu lipe izrađene od gum paste.  

Branka živi i radi u Sutomoru, malom primorskom gradu u Crnoj Gori. Od tehnika najviše voli modelovanje figura dok tehniku oslikavanja smatra kao najveći pomak u dekorativnom poslastičarstvu u poslednjih par godina. 

 

 

Fotografije: Vukčević Branka

Povezani članci