Slatke nijanse našeg maestra 

 

 Koliko dugo se bavite ovim poslom i kako je dekorisanje izgledalo na početku Vaše karijere? 

Moja karijera je započela pre dvadesetak godina, kada sam imao osamnaest godina. Tih devedesetih su bile aktuelne torte ukrašene šlagom i cvetovima od gum paste tako da nije bilo puno mogućnosti da se izrazimo kao što možemo danas sa šećernom masom i raznim drugim tehnikama.

 

 

 


 

Kažite nam nešto o Vašem projektu Naša Mala Zavrzlama? 

Nasa Mala Zavrzlama je u startu osmišljena kao kafe poslastičarnica koju smo pokrenuli drugar i ja kao spoj umetnički osmišljenih i dizajniranih torti i kolača koji bi se degustirali u vrlo prijatnom i neobičnom ambijentu u kom je izmešano nekoliko stilova enterijera. Vremenom smo shvatili da je teško ispratiti i voditi obe stvari i zaključili da su torte ipak pravac u koji dalje treba da se usmerimo. Vreme je pokazalo da je to bila pametna odluka i da nismo pogrešili.

 

 

 

 Koju tehniku bi izdvojili kao omiljenu? 

Volim neobične, nesvakidašnje dekorisane torte. Kroz ručno oslikane torte svakodnevno izražavam moje sklonosti i ljubav prema slikarstvu, po čemu sam prepoznatljiv. I u tome istinski uživam, bez obzira da li se na torti crta samo detalj ili je kompletno oslikana od vrha do dna. Volim da predložim mušterijama i neke drugačije stilove, sve u cilju da imaju posebnu tortu za njihov poseban dan. Stoga se trudim da svaka torta bude drugacija od one prethodne.

 

 

 

 

 

Kako vidite dekoraterstvo u budućnosti ? 

Mislim da nas na ovim prostorima čeka svetlija budućnost po pitanju dekoracije torti. Dosta je novih nada na tom polju. Primetne su tu nove tehnike, novi trendovi, pokrenulo se nešto po tom pitanju u poslednjih nekoliko godina. Moram priznati da su i kursevi i radionice, koje između ostalih i ja držim, za obuku dekoracije torti, dosta zaslužni za to. Jer se promenila svest samih vlasnika poslastičarnica i radionica za torte, da torte ili slatkiši moraju izgledati besprekorno jer je konkurencija postala velika na tom polju. Konačno su ljudi počeli da ulažu i u sebe, a ne samo u proizvode koje prodaju.

 

 

Imate li neki savet za kolege poslastičare? 

Da budu odvažniji u primeni novih tehnika kao i da prate svetske trendove u pravljenju i dekorisanju torti i kolača. To ne može da prođe neprimećeno u vašoj okolini, naprotiv, može samo da vam koristi, a vreme će to i pokazati jer kao što već rekoh, samo gledajući nekoliko godina unazad velike su se promene na bolje dogodile po tom pitanju.

 

 

 

 Trendovi se brzo mjenjaju, šta mislite da će biti aktuelno u 2020 godini? 

Predlozi svetskih dizajnera torti su vrlo šarenoliki tako da su različite vrste dekorisanja torti kao i prethodnih godina ponovo aktuelni. Definitivno je minimalizam na snazi i sva dekoracija bi trebala da bude minimalistički određena kao i same boje na torti. Crni fondan će svakako biti aktuelan sa minimalnim detaljima na sebi. Bakarna dekoracija i trouglasti separatori izmedju torti su nešto što je već trend u svetu i svakako se prenosi i na sledeću godinu. Bakarna boja će biti nesto zanimljivo i na slatkim stolovima kao i bakarno posudje. Teksture su takođe nešto što će biti IN sledeće godine tako da ponovo imamo aktuelne dizajne poput mermera, kamena, betona i minimalističkih detalja koji prate takvu vrstu dekoracije. Ne možemo zaobići ni Naked Cakes ili takozvane gole torte i torte dekorisane puter-kremom koje su uvek u trendu samo im se svake godine dodaju neki novi elementi. Sada pored prirodnog cveća i voća na te torte dodajemo i pastelno obojene ukrase od čokolade u vidu krupnih kapljica sa neobavezno razmrljanim vrhovima, okruglastih ili šestougaonih oblika koji se lepe mestimično ili od vrha do dna same torte. Bas relief tehnika izrade cveća od puter-krema ovaj put se izrađuje od pastelno obojenog krema i nonšalantno se nanosi slikarskim paleticama po torti. Takođe je u trendu i nanošenje  boja direktno po puter-kremu kao i imitacija beton tehnike uz obavezno dodavanje zlanih ili bronzanih tonova po njoj.

 

 

 

Izazovi sa kojima se najčešće susrećete u poslu? 

Pa moram da priznam da je današnje poslastičarstvo znatno olakšano u odnosu na neke ranije godine. Danas su nam materijali dostupniji mnogo više nego pre, kada se određena roba mogla nabavljati samo iz inostranstva jer je na našem tržištu bilo dosta nekvalitetnih namirnica. Što se tiče te strane stanje se popravilo; pojavilo se dosta uvoznika najrazličitijih brendova iz sveta ugostiteljstva, a samim tim i najrazličitijih brendova vezanih konkretnije i za poslasticarstvo. Medjutim, poslednjih nekoliko godina imamo problem sa kvalitetnom radnom snagom. To je generalno problem u svim branšama, a mi smo konstantno u potrazi za dobrim poslastičarima, dekoraterima, uopste vrednim ljudima koji su željni znanja i učenja novih veština.

 

Tajna uspeha je originalnost. Kao i u svakom poslu, u dekoraciji se uvek morate truditi da budete drugačiji, unikatni, originalni.

 

 

Fotografije: Vasilije Vasiljević

 

 

 

 

Povezani članci