Predstavljamo Denisa Zueva iz Moskve, izuzetno talentovanog šećernog skulptora sa visokim umjetničkim obrazovanjem

 

 

 

S obzirom na rane dječačke sklonosti prema crtanju nije bilo teško da izaberete profesiju?

 Od najranijeg djetinstva pamtim sebe kroz razne crteže, tako da kada se primakla odluka za odabir fakulteta, nekako logično sam se odlučio za fakultet umjetnosti " Belgorod State Institute of Culture and Arts” odsijek dizajn.

 

 

Kako ste se našli u svijetu figura od šećera?

 U početku sam radio kao skulptor, pravio većinom poprsja od gipsa i vršio edukacije za izradu skulptura studentima i u školama. Nakon toga sam poželio da probam izradu figura od šećerne mase i zaposlio se u jednoj francuskoj poslastičarnici u Moskvi. Tada je moj profesionalni put otišao u potpuno drugom smijeru.

 

 

 

Šta Vas posebno privlači i inspiriše u poslu?

 Obožavam mini skulpturu izrađenu od različitih poslastičarskih materijala, gledam da sam uvijek u toku sa novitetima iz cijelog svijeta. Pokušavam da kroz proučavanja usavršim tehnike modelovanja i da na primjer, već viđenom liku dam neki drugi oblik u učinim ga interesantnijim.


 

Vaš rad je godinama unazad prisutan u vrhu poslastičarskih radova, koliko je bitna ta povratna reakcija ljubitelja ovog zanata?

 Svakako povratna reakcija prija i motiviše da se upuštate u nove izazove. Sve dosadašnje nagrade koje sam osvojio su mi ogroman motiv da budem bolji i inovativniji. Sjajno je raditi ono što voliš a da ostali to umiju da prepoznaju, pohvale i nagrade. 

 

 

Šta sve polaznici mogu naučiti na Vašim obukama?

Uvijek polaznicima naglasim da moje obuke imaju malo drugačiji pristup i da je akcenat na tome da nauče da naprave neobičnu figuru koja kombinuje razne tehnike izrade.  Moja tehnika modelovanja koju predajem u potpunosti se temelji na iskustvu koju sam sam razvio kroz desetogodišnji rad. Vjerujem da će svako, ako nauči da oblikuje ljudsku figuru, moći izmodelovati apsolutno sve!

Pandemija je započela trend on line radionica tako da sada u ponudi osim klasičnih obuka često koristim i taj metod obučavanja.


 

Kako vidite u budućnosti svijet dekorativnog poslastičarstva?

Mislim da su granice u dekorativnom poslastičarstvu odavno pomjerene. Danas ne možete zamisliti moderno dekorisanu tortu bez šećernog cvijeta ili figure. Upravo ovi ukrasi daju taj poseban značaj svakoj torti i mislim da nešto teško može to da promijeni.

 

 

 

 

Fotografije: Denis Zuev

Video: YouTube Denis ZuevPovezani članci