Dijana Anđić iz Banja Luke, za naše čitaoce je pripremila tutorijal za izradu simpatične riđokose djevojčice 

    Dijanu smo imali prilike da upoznamo u poslednjem Moya projektu - kolaboraciji Bila jednom jedna zemlja, u kojoj je predstavila svoje vještine modelovanja kroz omiljeno jugoslovensko vozilo - simpatičnog Fiću. Iako je po profesiji profesor Istorije, način da izrazi svoju kreativnost, pronašla je u fondanu, koji joj je omogućio da napravi ukras koji god poželi. 

 

 

Potreban alat i materijal:

Za ovaj tutuorijal nam je potreban fondan u boji kože, zeleni i naranndžasti kao i vrlo malo bijelog i crnog. 

Ako želite da figura dobije poseban izgled osjenčite je sa dust bojama, kao sa slike. 

 

  Za početak je potrebno oblikovati trup. Pripremite fondan u zelenoj boji, napravite deblji valjak pa prstom napravite usjek na sredini. Prilikom valjanja pripazite da je jedan dio valjka deblji a onaj pri vrhu uži, kao na slici.


Skalpelom odsjeći gornji dio, nakon toga od fondana boje kože oblikovati vrat i ramena. Prvo ova dva dijela zalijepimo vodom, kasnije ćemo spojiti drvenim štapićem i pričvrstiti trup na stiropor.

Ruke pravimo tako što oblikujemo dva valjka uz blagi pritisak na vrhu da bi smo dobili izgled kao na slici. Odsjeći skalpelom dio gdje će biti palac pa dodatno izoblikovati prstima.

Na isti način oblikujemo i noge, s tim da gornji dio valjka isječemo koso da bi nogu mogli zalijepiti uz trup i malo istanjimo prije djela gdje je stopalo. Stopala dodatno oblikovati prstima da bi dobili izgled kao na slici.

Od iste boje fondana pravimo glavu, tako što oblikujemo loptu koju blago spljoštimo kao na slici. Prstom napraviti malo udubljenje na sredini glave.


Štapićem oblikujemo nos (pritiskom sa strana).  Okruglim alatom napravimo udubljenje za oči.

 Uz pomoć špicaste alatke obilježimo rupice za krajeve usta, pa ravnom alatkom napravimo otvor. Takođe špicastom alatkom napravimo otvore i na nosu kao na slici. 

Izoblikujemo bijele kuglice za oči pa ih zalijepimo sa vodom, kao i crne tačke na očima i obrve.

Namjestimo uši koje smo prije toga napravili od kuglice, kojoj smo špicastom alatkom napravili udubljenja. Rastanjimo narandžasti fondan i otisnemo teksturu, isječemo krug i namjestimo na zadnji dio glave kao na slici. 

Na trup, koji smo predhodno fiksirali za stiropor, zalijepimo noge, ruke i zelene djelove kupaćeg, kao na slici. Namjestimo glavu pa dodamo nekoliko pramenova kose, na koje alatkom utisnemo linijice (da podsjećaju na dredove)  

Ostale su još pletenice koje lijepimo na zadnji dio glave i popunjavamo sa pramenovima oko lica kao na slici.  

Na kraju čitavu figuru osjenčimo, dodamo pjegice, bijeli sjaj u oku i jednu šnalicu. Tortu možete ukrasiti sa keksom i dodati nekoliko plažnih rekvizita uz koje će ova simpatična riđokosa djevojčica doći do izražaja. 
Fotografije: Dijana Anđić


 

 

Povezani članci