Najtužnija Andersenova bajka, smještena u 19. vijek, koja opisuje nesretnu sudbinu djevojčice koja proživljava teške trenutke i doslovno umire od hladnoće i gladi, dok su ostali zaokupljeni blještavilom novogodišnje noći, poslužila je kao inspiracija umjetnici Slađani Prgomet iz Hrvatske - alijas Iva Ivić.

 

 

Besprekorno oslikana tuga i usamljenost u očima ove siromašne djevojčice, majstorski izmodelovane, ponovo je kod mnogih probudila emociju prvog susreta sa ovim djelom. Pomalo naivno kroz čitavu priču, u kojoj je strogi otac naredio ćerki da u hladnoj noći prodaje šibice, vjerovali smo da će kraj biti ljepši...ali umjesto klasičnih završetaka Andersenovih bajki u kome su junaci živjeli srećno do kraja života, nakon ove priče ostala nam je knedla u grlu i tužna pomirljivost da nepravde itekako postoje!

 

 

Slađana je majstorski ispratila svaki detalj, od ledene kaldrme do pohabane haljine. Minijaturne šibice, razbacane oko djevojčice i jedna u njenim rukama, koja polako gubi sjaj oslikava se u njenom tužnom pogledu.

 

 

Šibice koje je palila da bi je koliko toliko ugrijale, dok su gorjele pričale su neke čarobne priče o kojima je oduvijek sanjala. Ukusna hrana i topla odjeća za nju su predstavljale najveći san koji je ikada mogla da zamisli i poželi...Kada je zapalila poslednju šibicu vidjela je svoju pokojnu baku i sa njom otišla na neko bezbrižnije mjesto….

 

 

 

 

Moya magazin

Fotografije: Slađana Prgomet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci