Veliku pomoć u dekorativnom poslastičarstvu predstavljaju štampači koji omogućavaju da ukrasimo poslastice sa fotografijama po želji. Bilo da su to omiljeni crtani junaci, porodične fotografije, novčane valute, poruke ili logo kompanije, odštampani sa jestivim bojama na jestivom papiru, ubrzavaju vrijeme izrade dekoracije i izrazito olakšavaju posao. Da bi svima, koji se bave poslom dekorisanja poslastica, približili o kakvom je uređaju riječ, zamolili smo Svetlanu Vakanjac iz Hrvatske da nam prenese svoja iskustva, utemeljena na dugogodišnjem radu sa štampačem - Epson L3151.

 

 

Svetlana možete li nam reći, koji razlozi su bili presudni da se odlučite za kupovinu štampača?

S obzirom da sam u ovaj posao ušla potpuno ameterski, najviše željom da mojim sinovima napravim lijepe torte za rođendane, kada je posao krenuo da se povećava i zahtjevi postali mnogo ozbiljniji, počela sam da razmišljam o kupovini štampača sa jestivim bojama. Najviše sam se odlučila na taj korak jer sam smatrala da ću sama bolje odraditi pripremu i maksimalno iskoristiti sav prostor na jestivom papiru.

Nakon što sam istražila ponudu štampača i prikupila sve moguće savjete koje sam mogla pronaći na internetu, odlučila sam se za marku Epson. Prvenstveno sam se vodila cijenom, kako za kupovinu tako i za održavanje. Inače kad sam krenula u istraživanje, mislila sam da su to specijalni štampači napravljeni isključivo za jestive slike. Većina ljudi i dan danas ima takav utisak, tako da im ta opcija djeluje kao jako skupa.  

S obzirom da se radi, kao što kažete o klasičnim štampačima, koji su dostupni u većini prodavnica, na čega bi onda trebalo da obratimo pažnju pri kupovini?

Najbitnije je da prilikom odabira štampača, izaberemo onaj koji ima vanjsko punjenje boja.  Većinom te opcije imaju marke Epson i Canon. Kod takvih štampača u paketu dobijete vakumirane original boje u bočicama ali njih naravno ne otvarate jer štampač mora biti čist i od prvog momenta je dozvoljeno koristiti samo jestive boje. 

Postoje na internetu određene teze da je štampač moguće oprati sa alkohlom, pa sipati jestive boje, no međutim smatram da je to veoma neodgovorno i opasno.

 

  

Koje boje su Vam se pokazale kao dobar izbor i koje jestive “papire” većinom koristite?

Uglavnom koristim Kopyform boje, koje kupujem u Hrvatskoj, u bočicama od po 100ml. Kada se ketridži napune jestivom bojom, potrebno je instalirati sistem na kompjuter i pokrenuti sve drivere (to radimo uz dodatno uputstvo koje je na cd-u)Kada završimo instalaciju,  provjerimo glave pisača - pokazat će nam se prilikom štampe trakice u boji, koje moraju biti sve popunjenje. Na taj način se podešava poravnavanje glave pisača.

Od jestivih papira, možemo koristiti fondan, deco, wafer papir- tanji i deblji. Ja najviše koristim deblji fondan i deblji wafer.Kada smo sve pripremili i instalirali, kakav nas dalje postupak čeka, prije nego što se upustimo u štampanje slike?

Kada je sve spremno, prvo krećemo u potragu za odgovarajućom fotografijom. Najbolje je tražiti slike velike rezolucije, jer će samim tim i štampa biti verodostojnije prikazana. Iako se većina oslanja na slike sa pinteresta, one dosta puta nemaju dobar kvalitet i bolje ih je potražiti direktno na googlu.

Za obradu slika koristim online besplatni program - Photoshop, dok mi Word omogućava da maksimalno iskoristim prostor na papiru. Takođe  bitno je smanjiti margine kako bi se iskoristilo više papira. Fondan i deko papir su priljepljeni na foliju, koja je sa jedne strane duža za 1cm. Iz tog razloga, sa te strane moramo ostaviti marginu da štampa ne bi krenula prvo na foliju. 

Poslednji korak je da u izborniku za štampanje odaberete opciju kvaliteta štampe i vrste papira - za odličan konačni rezultat, najbolje je izabrati Epson matt papir i visoku rezoluciju. I spremni smo za štampanje...

I da ne zaboravim, veoma je važno kontinuirano štampati slike da ne bi došlo do začepljenja glave pisača.

 

 

Da li se odštampane slike mogu odmah zalijepiti na poslasticu i sa čime je najbolje to uraditi?

Štampane slike, potrebno je ostaviti malo na vazduhu, da se osuše i nakon toga, ako ih odmah ne iskoristimo, odložiti u najlonske fascikle, u kojima se mogu dugo čuvati.

 Za lijepljenje slika na fondan, najbolje mi se pokazao piping gel koji ima vrlo mali postotak vlage, Takođe slike se bez problema mogu nalijepiti i na sve vrste puter krema jer ni oni nemaju puno vlage. Što se tiče šlaga, slike na wafer papiru prilikom stavljanja malo se ovlaže ali nakon određenog vremena izravnaju i osuše. Ne bi bilo loše za svaki slučaj namazati donju stranu slike sa nekom masnoćom, da bi se koliko toliko zaštitila. Isti je slučaj i sa slikama od fondana, koje moramo zaštiti sa donje strane sa dodatnim slojem fondana.
Fotografije: Goggle i Svetlana Vakanjac

 Povezani članci