Završili ste tortu i prije nego što je isporučite, željeli bi da je uslikate da bi obogatili svoju ponudu i prezentovali svoje umijeće. Fotografisanje samo po sebi zahtjeva umijeće ali i sa minimalnim znanjem iz ove oblasti možemo napraviti dovoljno korektnu fotografiju.

 

 

       Pa da krenemo redom! Iz samog naslova možemo zaključiti koliku odgovornost nosi jedna fotografija. Ona je nekada i jedina veza sa našim potencijalnim kupcima. Iz nje mogu da zaključe koliko smo vješti, koji stil preferiramo, koliko smo uredni. Na fotografijama se može zaključiti i kakvog su ukusa naše torte ali o tome neki drugi put…

Da se vratimo na ono osnovno- ukoliko nam je loše svjetlo, mutna fotografija, neugledna pozadina šta onda poručujemo svojim kupcima? Rekli bi da oni iz takve prezentacije mogu da zaključe: Prezauzet sam, preumoran sam, ne želim da se bakćem još i sa slikama … 

      Ukoliko to nisu kupci koje imate od ranije i koji već dobro znaju koliko su vaše poslastice ukusne i prelijepe, vrlo je moguće da novi potencijalni kupci, vaš “izlog” mogu protumačiti kao mjesto gdje su cijene niže nego uobičajene!? Nasuprot toga, kada su fotografije jasne i dovoljno osvetljenje, bez obzira na vještinu prezentovanu na samoj torti, prvi utisak odaje profesionalizam koji je rekli bi, najbitniji za dalji tok pregovora sa klijentom! 

 

 

Prvo na čega treba da obratimo pažnju tokom fotografisanja je pozadina i svjetlo!

      Za početak je potrebno da imate mjesto na kojem uobičajeno fotografišete. Mjesto pored prozora sa dovoljno dnevne svjetlosti je najbolje rješenje! Ili napolju ali ne na direktnom suncu. Profesionalni fotografi kažu da je oblačno vrijeme najidealnije za fotografisanje. Opciju noćnih slika treba izbjegavati jer je vrlo teško uskladiti vještačko svjetlo. 

      Tokom slikanja pripaziti na pad sjenke, jer ne želimo da se vidi na krajnjoj fotografiji. Ukoliko je moguće okretati tortu dok sjenka ne dođe direktno iza nje. Ako to ne možemo da izvedemo, jedna sjajna podloška za tortu (srebrna po mogućnosti) može nam poslužiti kao “hvatač svjetlosti”. Postavite je sa strane sjenke i uperite prema svjetlosti. Ona će preusmjeriti potrebnu svjetlost sa te strane torte i ublažiti sjenku! 

       Vrlo je bitno kakva je pozadina iza torte! Rekli bi da je najprihvatljivija neutralna- ona koja najmanje odvlači pažnju. Torta i stalak trebaju da budu “glavne zvijezde”  kadra što ćete postići uz što jednostavniju crnu, bijelu ili neku pastelniju nijansu podloge uklopljenu uz boje na torti- ili kontrastne. To ne moraju biti neke skupocjene podloge, jedan veći hamer iz knjižare je sasvim razumno i efikasno rješenje.

 

 

       Pozadine tipa dnevna soba, terasa, televizor, ormari, kuhinjski elementi, okolne zgrade, unutrašnjost frižidera i kutija za tortu…nisu baš najbolja opcija za profesionalnu prezentaciju! Naravno ukoliko niste influenser, što složit ćete se, zahtjeva još dodatnih drugih angažovanja da bi poslastici dali željeni kontekst…Izuzetak su male poslastice poput medenjaka, cakepopsa, sitnih kolača…koji se nekada sjajno mogu uklopiti sa par pažljivo odabranih detalja.

       Dešava se nekada da vidimo i torte kojima je u nekom od programa “odstranjena” pozadina, ali smatramo da takve torte većinom djeluju vještački  u odnosu na dodatu pozadinu bilo bijelu ili u nekoj drugoj boji, jer prilikom slikanja prvobitna pozadina utiče na ton koji se kasnije vidi na samoj fotografiji.

 

 

      Danas većinom koristimo telefone za fotografisanje torti, što je zaista najpraktičnije rešenje. Nije potrebno neko predznanje a i vrlo je lako iz galerije postaviti sliku na željenu platformu (sajt, društvene mreže…).

      Središnji dio torte uvijek treba da je u fokusu- ili neki njen bitni dio koji želimo da dominira na krajnjoj fotografiji. S obzirom na dizajn torte nekad se slika u visini torte, nekad vrlo malo iznad ili ispod. Ukoliko je postavljena samo jedna figura na torti vrlo je bitno da je ona najviše izoštrena, a ukoliko ih ima više onda je opet naglasak na središnjem dijelu torte. Nikada nemojte slikati torte ukrivo, jer taj položaj torte izuzetno djeluje neprirodno i jako je teško obratiti pažnju na detalje kada torta ne stoji ravno.

      Većina telefona ima dodatak za osnovno uređivanje slike. Nekada je jednostavno nemoguće uhvatiti idealno svjetlo tako da je u tim situacijama posvetljivanje fotografije jedino logičko rješenje. U tim slučajevima je obavezno povećati i kontraste da torta ne bi izgledala previše blijedo. Ponekad je ovo sasvim dovoljno ali ako se vodimo činjenicom da je vrlo, vrlo teško vjerodostojno prikazati igru kolorita na samoj torti - možete se poslužiti i opcijama pojačavanja toplih ili hladnih tonova kao i smanjivanja ili pojačavanja zeleno/rozog ili plavo/žutog tona. 

      Naravno vrlo pažljivo jer krajnji cilj je napraviti konačnu verziju fotografije koja je najpribližnija originalnom radu u stvarnosti!

 

 

      Kao što smo rekli dobro je napraviti nekoliko fotografija iz nekoliko različitih uglova, jer samo na taj način možemo omogućiti izbor i doći do one najpoželjnije varijante. 

      Bilo kakvi dodaci na fotografijama poput zvjezdica, sjaja ili bilo čega drugog djeluju suvišno, jer odaju utisak kao da su postavljeni da bi odvratili pažnju sa same poslastice. 

     Iskreno se nadamo da će vam ovih par savjeta pomoći da na najbolji način prenesete svu ljepotu torte ili neke druge poslastice na vaš “izlog” i na taj način unaprijediti način vašeg daljeg poslovanja!

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Canva

 

 

Povezani članci