Torte koje su ime dobile po tome što prkose zakonima gravitacije

  O tortama koje su oduvijek izazivale oduševljenje, divljenje i nedoumicu, iako polako uzimaju primat u svijetu poslastičarstva, kod nas u regionu se zapravo jako malo zna. Zbog toga, savjete i iskustvo iz prve ruke, o ovoj interesantnoj tehnici, dobićemo od Irene Jukić Vuković.

 

 

 

 

Koliko je Gravity cake zahtjevan za izradu i da li imate neki savjet za naše čitaoce kada je u pitanju osmišljavanje, proračunavanje, izrada konstrukcije...?
Izrada Gravity cake-a je poprilično zahtjevna. Samu tortu radim i po tri dana, a toliko zna trajati i izrada stalka, ako je komplikovaniji. Imam tu sreću da radim u porodičnoj firmi sa ocem (oboje smo dipl. inž. mašinstva). Naša firma se bavi obradom metala, tako da na raspolaganju uvijek imam usluge bravara, zavarivača pa čak i stolara, koji svaku moju zamisao sprovedu u djelo. Najzahtjevniji dio je sama ideja, jer treba uzeti u obzir cijelu sliku i razmisliti na koji način izvesti sve to. Nakon toga slijede proračuni kako bi se osiguralo da torta ni u jednom trenutku ne bude u opasnosti da se sruši. Tu mi je otac ogromna podrška i pomoć, jer mi svojim znanjem i iskustvom pomaže riješiti one najteže prepreke na koje naiđem.

 

 

 

 

Kada pogledamo samu strukturu torte, rekli bi da nas Gravity cake uslovljava samo za određene vrste torti?

Kad konstrukcije postanu izrazito složene, a to je kada je torta teška, a mora stajati u vazduhu ili je pomaknutog težišta jer mora ostaviti dojam da „visi“ ili „pada“, tada zaista postoji opasnost da nešto krene po zlu. U tom slučaju radim isključivo čokoladne torte koje su najčvršće i najstabilnije. Tada mi premaz toliko ne igra ulogu jer sam sigurna da konstrukcija odrađuje svoj posao, tako da uglavnom koristim obični puter krem. Ponekad koristim i čoko kremu, ali samo u slučaju kada torta putuje pa je treba ipak dodatno osigurati.

 

 

 

 

Sam položaj torte nam govori da se moramo prilagoditi svakoj torti posebno, da li postoji neki redosljed, razlike i sličnosti sa klasičnim ukrašavanjem?

Ukrašavanje zaista zna biti nezgodno. Nastojim odraditi sve moguće dekoracije oko torte prije nego što prijeđem na samu tortu. Ali jednom kad krenem s tortom, ona je na stalku od prvog trenutka: od slaganja biskvita i kreme, pa preko svih faza koje slijede. Takođe, puno puta je treba izvaditi i vratiti u frižider, a to može biti poprilično teško.

Najteža torta koju sam radila, bila je teška 15 kg, a isto toliko je iznosila i težina stalka. U pitanju je torta “Bubanj” koja je morala ostaviti dojam da doslovno lebdi u zraku. To znači da je 30 kg puno puta putovalo od frižidera do stola, a sto je na kraju, nažalost stradao, haha…..

 

 

 

 

Dostava klasične torte na željenu adresu, vrlo često predstavlja pravi izazov! Nasuprot toga djeluje da dostava Gravity cake zahtjeva mađioničarske sposobnosti, da li je to zaista tako?

Sve moje Gravity torte su prekrivene fondan masom. Kada ih radim za ljetni rođendan, nastojim da nisu predugo izvan frižidera. Torta je “bezbjedna” dok se ugase svjećice, otpjevaju pjesmice i odradi fotkanje. No ako bi torta duže vremena stajala vani na visokim temperaturama, ponašat će se kao i svaka druga torta – s vremenom će se smekšati, a fondan će se početi topiti. Što se tiče stabilnosti, sve konstrukcije su čelične i torta će sigurno ostati na mjestu. Prilikom transporta, kao suvozač, uvijek ih držim u krilu. Ako je težište torte izvan torte, a to je situacija kad je torta nepravilnog oblika ili „u vazduhu“, velika je opasnost da se prevrne” u vožnji, tako da sam ja sam tu da sve držim pod kontrolom. A što se tiče rezanja, uvijek ih ja režem. ;)

 Iznimno, ako ih netko drugi reže, dam uputstva kako rezati, jer je svaka od tih torti podijeljena na barem dva sparta između kojih je podloška, a nije uvijek jasno, gledajući tortu spolja, kako i odakle se reže.

 

 

 

Izražavanje svojih ideja je osnovna potreba svakog umjetnika, da li postoje granice ili ova tehnika otvara bezbroj mogućnosti?

Toliko je puno ideja, a toliko malo vremena! Gravity cake postaju sve manje torte, a sve više, kako mi u šali kažemo, instalacije. I stvarno, čim se malo odmaknemo od klasičnih okruglih i četvrtastih torti i ako to još malo podignemo u vazduh, a onda nagnemo u stranu…samo je nebo granica! A možda i nije.

 

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Novelity CAKE factory

Povezani članci