Zemlja po kojoj Bogovi hodaju...

 

 

Kada bi postojao vremeplov i kad biste mogli da uđete u tu mašinu – u koje vreme biste voleli da se vratite?

Uvek mi je mašta bila zagolicana mitologijom i kao mala sam prosto „gutala“ knjige koje su obrađivale ovu tematiku. Dosta godina je prošlo kada sam sama sebi za rođendan poklonila enciklopediju grčke i rimske mitologije. Knjiga koja ima specijalno mesto na polici za knjige i još specijalnije mesto u mom srcu.

Dok ne napravimo vremeplov, pokušaću ja da vas odvedem u svet Helena i mitologije koja se nekako kao nevidljivi talas provlači kroz čovečanstvo vekovima.... Jer morate priznati – magija nikada ne prestaje, ona samo menja oblik.

Odisej je bio kralj Itake i jedan od najvećih junaka grčke mitologije. Važio je za lukavog i spretnog, a to najbolje upoznajemo tokom njegovog dugog povratka kući, posle Trojanskog rata: njegovo putovanje do Itake se odužilo na čitavih deset godina.

Sedam godina je morao da provede na ostrvu lepe Kalipso kao zarobljenik, dok mu je ona pružala ljubav i gostoprimstvo. Iako je zarobljen zbog toga što je razljutio Posejdona, boga mora, on ipak uspeva da pobegne i nastavi putovanje ka svojoj domovini. Na tom putovanju sreće se sa proročicom Kirkom, odlazi u zagrobni svet, bori se sa čudovištima Scilom i Haridbom, kao i sa kiklopima, a za sve to vreme izgubio je čitavu svoju posadu.

Na kraju uspeva da uspešno stigne do svoje domovine, gde ga čeka već odrasli sin i odana žena, prelepa Penelope koja je godinama odbijala prosce, iako su joj svi godinama govorili da Odisej nije više među živima.

 

 

Antički Bogovi su bili opčinjeni medom, a upravo je med jedan od glavnih sastojaka poslastice koja možda i najbolje oslikava Grčku – lukumades.

Med se u staroj Grčkoj najčešće koristio kao dar bogovima i dušama umrlih. Kao sveto piće Olimpa smatrala se medovina - alkoholno piće sa medom. Pošto je med bio simbol božanskog, kao česta žrtva koja je prinošena bogovima bili su upravo medenjaci. Med je imao veliku primenu, pa su ga tako koristili i takmičari olimpijci za brz oporavak posle takmičenja. Stari Grci su prepoznali mnoge dobrobiti ove namirnice, pa su med pored nezaobilaznog sastojka u kuhinji isti koristili i u medicini. Kroz istoriju vidimo da je med bio vodeći antibiotik pre nego što je otkriven penicilin. Sama pčela je bila amblem korišćen na novčićima u Grčkoj u Efesu i to oko 300.godine p.n.e.. Boginja Artemida kao simbol ima pčelu.

 

 

Čuvene lukumades bez kojih sigurno ne možete da zamislite Grčku, naročito u toku leta kada ih najviše konzumirate na plaži su u Antičkoj Grčkoj zapravo su bile medalje koje su se davale pobednicima na Olimpijskim igrama! Tako da svaki put kada zagrizete lukumades- znajte da ste pobednik!

Ove slatke krofnice možete da začinite i sa malo cimeta, čime i dajete poseban ukus koji će svakako da vas učini da se osećate božanski!

 

 

Svakako vam ove krofnice pružaju pogodan teren da uključite svoju kulinarsku maštu i da ih kombinujete sa raznim sastojcima- tako ćete negde naići na čokoladu, orahe, pa čak i sladoled kao pridodati sastojak ovoj poslastici.

Kao prestonica Bogova Grčka obiluje mnogim zanimljivostima. Jedna od njih je i ta da je njihov jezik u upotrebi preko 3000 godina i kao takav se smatra najstarijim jezikom u Evropi. Preko 600.000 reči se nalazi u fondu ovog jezika što ga čini najbogatijim jezikom na svetu.

Sirtaki je osmišljen za potrebe filma „ Grk Zorba“ 1964. godine, ali je postao toliko popularan da je vremenom postao sastavni deo tradicije. Opaaaa!

I na kraju – čuvena Kleopatra nije bia Egipćanka već Grknja!

 

 

Piše: Ivona Aladrović

 

Fotografije: Lukumades.com

Video: Neodoljivi ukusi

 

 

Povezani članci