Ovaj put smo prošetali do Kumanova u Makedoniji, da bi vam predstavili sjajnu poslastičarnicu Grimi, koju sa svojim bratom vodi Sanja Trajkovska.

Vaš porodični biznis traje više od tri decenije, možete li nam nešto više ispričati o tome?

Prije 30. godina naša majka je krenula sa izradom kolača i torti. 2010. godine, njenim stopama smo krenuli brat i ja i otvorili prodajni prostor sa radionicom od 200 m2. U skladu sa navikama naših kupaca ostavili smo akcenat na tradicionalnim kolačima i tortama ali smo unijeli i mnogo noviteta. Gledamo da pored raznih vrsta rođendanskih torti imamo i ono što je trenutno u trendu i na taj način svakom kupcu udovoljimo.

 

 

Koliko je bilo teško da u jednoj tradicionalnoj sredini ponudite nešto drugačije i inovativnije?

Veoma smo bili obazrivi na tom polju, tako da smo u početku imali samo četiri ukusa torti i postepeno uvodili neke nove. Pratili smo reakcije kupaca i njihove sugestije i tako vršili selekciju koji ukus da uvrstimo u standardnu ponudu. Danas je naša ponuda veoma raznovrsna tako da imamo za svakoga po nešto.

 

Ime vaše poslastičarnice je vrlo neobično, da li ima neko posebno značenje?

Tražili smo neko unikatno ime i došli smo na ideju da spojimo prvi dio od imena moje djece, simbolično ali i u nadi da će oni kad porastu nastaviti ovim putem.

 

 

Koliko ljudi broji vaš tim?

Na početku nas je bilo samo četvoro. Kako je posao napredovao i kako smo uvodili novitete, polako smo i širili svoj tim. Danas nas je ukupno devetnaest.

 

S obzirom na ponudu koju imate, možete li nam reći gdje ste sve imali prilike da se obučavate i proširite svoje znanje?

Nadogradnja znanja mi je izuzetno bitna, smatram da je ona i najviše doprinjela našem napredovanju i mogućnosti da ponudimo uvijek nešto interesantno i u skladu sa potražnjom. Krenula sam od Eurowilta gdje sam išla na obuku za cvijeće, kod Yasmine Baouie sam učila figurice i kod Vasilija Vasiljevića slikanje na torti. Svakako i sajam u Riminiju smatram kao dobar način da nešto novo naučim i vidim, tako da njega ne propuštam godinama unazad.

 

 

Koliko je pandemija uticala na poslovanje i kako bi dalje voljeli da se vaš biznis razvija?

Zbog pandemije smo imali baš veliki pad posla ali pošto imamo veliku ponudu, posao je mogao da se nastavi koliko toliko. Išle su neke manje torte, više za kućna slavlja dok za veće rođendanske i svadbene torte nije bilo potražnje. Sada se situacija polako poboljšava. 

Kada pogledamo unazad veoma smo zadovoljni koliko smo za ovaj period postigli. Dalji planovi su nam usmjereni na proširenje i otvaranje poslastičarnice u Skoplju, gdje bi smo voljeli da prenesemo svo svoje dosadašnje iskustvo i ponudimo još neke nove poslastice. 

Fotografije: Sanja TrajkovskaPovezani članci