Stefanelli torte - Branislava Đorđević

 

Kada je 29. novembra ‘43 godine, Jugoslavija proglašena za republiku, svi poslanici su ustali i zapjevali uz izvođenje pjesme Hej, Sloveni. Tako je ova pjesma postala privremena himna svih naroda Jugoslavije. Iako nam je još uvijek bliska, nevjerovatan je podatak da je tek nekoliko godina prije raspada Jugoslavije proglašena za zvaničnu himnu SFRJ! Pjesmu je napisao slovački svještenik, pjesnik i istoričar Samo Tomašik i prvenstveno je bila namjenjena njegovom narodu, tako da se zvala Hej, Slovaci. Ipak, kako je imao ideju da pesma okupi sve slovenske narode u borbi protiv germanskih okupatora, promenio je naziv i riječi pjesme u Hej, Sloveni.

 

 

Branislava Đorđević iz Beograda, na svom remek djelu predstavila je sve glavne simbole naše Jugoslavije: maestralnu izvedbu statue Tita, koji kao da izranja iz plamena bratstva i jedinstva, veliki grb koji dominira čitavom pričom, dva pionira od kojih jedan drži štafetu kao i našu Jugoslaviju u boji zastave sa ucrtanim republikama i crvenom zvijezdom. U skladu sa temom u natpisu Hej, Sloveni istakla je skrivenu riječ- Love!

Umjetnost je Branislavi oduvjek bila strast. S obzirom da se iz hobija bavila slikarstvom, vajarstvom, crtanjem i ostalim oblicima umjetnosti, sva svoja interesovanja je pretočila u ovaj slatki poziv, koji joj je donio brojne nagrade i omogućio da radi svoj posao sa velikim uživanjem. 

 

Fotografije: Branislava Đorđević

Povezani članci