Kada bi krenuli da nabrajamo sva poskupljenja u poslednjih godinu dana, zapitali bi se kako uopšte funkcionišemo?! Na sve to, jedan dio regiona se suočava sa nestašicom mlijeka, šećera- osnovnim sirovinama za izradu poslastica… 

 

Problem je tu, ali šta možemo učiniti da bi sa što manje gubitka nastavili dalje poslovanje?

 

Prilagođavanje cijena

Cijena nekog kolača ili torte izvedena je iz kalkulacije uloženih sirovina i troškova. Sasvim je za očekivati da kada sirovine i troškovi rastu, kao posledica imamo i veće cijene krajnjeg proizvoda. 

Obavezno analizirajte svoje troškove svaki mjesec kako biste bili sigurni da su vaše cijene i dalje strukturisane na način koji vam omogućava nastavak ostvarivanja dobiti u vašem poslovanju. Kako promjenjivi trošak sastojaka i zaliha počinje uticati na vašu profitnu maržu, prilagodite svoje cijene u skladu s tim kako biste mogli priuštiti sebi da ostanete u poslu.

 

 

Prilagođavanje ponude

Nakon što ste odvojili vrijeme da odredite svoje troškove, trebali biste analizirati i isplativost stavki ponude. Koliko god volite da imate taj super-jedinstveni ukus u svojoj ponudi, možda više nema smisla nuditi ga u ovom ekonomskom trenutku... Razmislite o privremenom uklanjanju stavki koje u ovom trenutku nemaju finansijski smisao. Ako to ne ponudite, oni to ne mogu ni da naruče. Međutim, ako vam ova odluka potpuno slama srce, pobrinite se da naplatite dodatno, kako bi to moglo ostati dobra opcija za vaše poslovanje.

Zamjenski sastojci

U slučajevima kada se sastojci mogu prilagoditi bez ugrožavanja ukusa ili kvaliteta, razmislite o zamjeni skupljih sastojaka sa isplatljivijima. Znam da ovo može biti teška odluka za one s probirljivim nepcem, ali preporučujemo da prilagodite svoje recepte kako biste optimizirali troškove i zatim ih testirali na svojim klijentima. Ako je povratna informacija pozitivna ili ako oni čak i ne primjete promjenu, možda ste pronašli pobjedničku opciju.

 

 

Kupovina sastojaka

Potražite bolje alternative kada je u pitanju kupovina sastojaka ili pakovanja. Provjerite online prodavače da vidite možete li pronaći isplativije opcije za neke od vaših glavnih sastojaka ili zaliha. Razmislite o promjeni marke ili kupovini na veliko kako biste smanjili svoje troškove i povećali profit.

 

Potražite prilike za promjenu

Na primjer, da li je zaista potrebno imati razne vrste kutija- od onih namjenskih do brendiranih? Koliko god voljeli stvarati jedinstvena iskustva za svoje kupce, vjerojatno postoje promjene koje možete unijeti u određena područja poslovanja koje će pomoći u smanjenju troškova bez uticaja na korisničko iskustvo. Odvojite malo vremena da pregledate svoje zalihe i druge troškove kako biste pronašli područja u kojima biste mogli napraviti male promjene koje s vremenom mogu imati veliki finansijski doprinos.

 

 

Zaključno, svijet se mijenja, a vođenje prehrambenog posla svakim je danom sve skuplje. Neke su promjene rezultat pandemije i mogle bi s vremenom nestati, ali nema garancije da će se život ili troškovi ikada vratiti u normalu. Stoga je vaša odgovornost kao šefa osigurati da ste prilagodili poslovanje koje će vas održati u profitabilnom smjeru. Ne zanemarujte male promjene. Ako možete pronaći način da smanjite svoje troškove za 50 eura mjesečno, to će povećati vaš profit za 600 eura u jednoj godini. Time bi mogli kupiti neki novi komad opreme ili priuštiti odmor. U svakom slučaju, na vama je da obratite pažnju kako da sačuvate posao koji volite! 

Moyamagazin

Fotografije: Canva

 

 

Povezani članci