Dobitna kombinacija: vještina & vrijeme 

Naša sagovornica Irena iz Slavonskog Broda, izradom torti se bavi iz hobija ali je to nije spriječilo da postane velemajstor ovog zanata!

 

 

   Za početak da priupitamo koliko dugo se bavite izradom torti i kako ste se našli u toj priči?

   Izradom torti se bavim nekih 10-ak godina, a počela sam kao i vjerujem dosta dekoratera koji su se pronašli u ovom poslu – izradom torti za svoju djecu. U početku su to bile vrlo jednostavne i nezahtjevne torte, ali rađene s puno ljubavi i željom za napredovanjem. U tim počecima sam radila 2-3 torte godišnje, a tek zadnjih par godina ih radim ipak malo više.

 

 

   Fascinirani smo Vašim radovima! Možete li nam otkriti da li ste išli na neke edukacije ili ste samouki?

   Nisam prošla nikakve službene edukacije nego idem dan po dan, tortu po tortu. Svaka nova torta je novi izazov i sa svakom tortom naučim nešto novo. Internet je nepresušan izvor inspiracije za dekoraciju torti. Servisi poput You Tube-a i stranice poput Vaše, nude zaista jako puno tutoriala, najnovijih trendova i tehnika. Gotovo svaki tutorial otkriva neki koristan detalj koji prije ili kasnije iskoristim.

 

 

   Šta mislite da li bi, kada bi se upustili u prodaju torti, bilo prezahtjevno ispuniti sve što mušterije zahtjevaju?

   Na moju žalost (ili sreću), torte ne radim za prodaju nego samo za svoju obitelj i sebi „za dušu“. Kažem „na žalost“ jer mi je izrada torti postala prava avantura i iskreno se veselim svakom novom kreativnom procesu, pa bih voljela imati priliku izrađivati ih češće. A s druge strane, kažem „na sreću“ jer sam svjesna da rad s klijentima zahtjeva kompromis i prilagodbu. Ovako sam sretna da obrađujem samo one teme i tehnike za koje osjetim inspiraciju i to na način kako sam ih ja zamislila.

 

 

    Koji stil najviše volite?

    Najčešće radim dječje torte, ali ipak moram priznati da najviše uživam u tortama rustikalnog izgleda. Volim kad je torta asimetrična, naglašene teksture prirodnih materijala poput drveta ili kamena, koja djeluje kao da je izlizana, oštećena, s tragovima vremena.

 


 

   Uzori su nešto što nas inspiriše i gura korak dalje, koga bi Vi izdvoji kao genijalce u dekorativnom poslastičarstvu?

   Uh… imam ih puno… što se naše regije tiče, za mene je apsolutna kraljica Lorita Grgičević Klarić. Njezine torte su nestvarno lijepe i jednostavno genijalne.

   Od stranih umjetnika mi je teško izdvojiti samo nekoliko, ali budući da sve više naginjem tortama koje ne izgledaju kao torte, onda možda Natalie Sideserf, Tuba Geçkil, Ben Cullen…

 

 

   Imali smo prilike da u kolaboraciji Moya magazina vidimo i Vaš fantastični 3D rad, koliko je zahtjevno izraditi takva remek djela?

   Dosta je zahtjevno jer svaka faza rada ostavlja vrlo malo ili nimalo prostora za pogreške, pogotovo izrada stalka u kojeg moram imati apsolutno povjerenje i ne razmišljati hoće li sve to skupa u nekom trenutku pasti. Sama torta, uz to što naravno mora biti jako fina, također mora biti kvalitetno odrađena, stabilna i čvrsta. Recepti sa svježim voćem, s puno kreme ili s tankim korama u većini slučajeva ne dolaze u obzir kod izrade 3D torti. Sama dekoracija također može biti zahtjevna, ali s druge strane je i najzabavniji dio koji ipak ostavlja prostor i za improvizaciju. Ponekad se zna dogoditi da konačni izgled torte i nema previše veze s idejom koju sam imala na početku. ;)

 

 

   Koju bi tehniku ukrašavanja izdvojili kao najomiljeniju?

   Velika većina mojih torti je prekrivena fondanom. Mislim da takve torte daju najviše mogućnosti rada i malo čime su ograničene. Često radim 3D modeliranje jer tada torta prestaje biti samo torta, nego postaje i igračka,  ukras ili skulptura. A to sve mi je najlakše postići fondanom. Ručno oslikavanje i bojanje na kraju, kistovima i spužvicama, oživi svaku teksturu i podigne tortu na neki novi nivo. Taj dio najviše volim.

 

 

    Kada bi trebali da izdvojite neki rad sa kojim ste posebno oduševljeni, koji bi to bio?

    Jako teško pitanje! Hm…uvijek mi je najbolji zadnji koji sam napravila! :D Ali najdraže su mi svakako gravity torte koje su mi poseban izazov. Rekla bih da što je torta kompliciranija to mi je draža. Torta me mora izbaciti iz zone komfora i imati barem jedan detalj za koji u početku nemam pojma kako ću ga izvesti. Svaka torta koja kao prvu reakciju dobije: Pa kako to stoji?!- mi je najdraža!!!

 

 

   U kom smijeru bi voljeli da se dalje razvija Vaša slatka priča?

   Još teže pitanje! U principu sam zadovoljna sa svime, ovako kako je. Voljela bih ipak češće raditi torte, ali opet prema svojim uvjetima i idejama. Tako da me više privlači ići u smjeru nekakvog You Tube kanala u budućnosti negoli radu s klijentima. Bojim se da bi komercijalizacija, zahtjevi, rokovi i međuljudski odnosi ostavili traga na osjećaju zadovoljstva koji mi je trenutno glavni motiv i pokretač u cijeloj ovoj priči.

 


 

 

 

Moyamagazin


Fotografije: Irena Jukić Vuković @novelty.cake.faktoryPovezani članci