Zanatsko trgovinska radnja


ZTR IRIS osnovana je davne 1998. godine u Svrljigu,za proizvodnju i prodaju prehrambenih proizvoda - ukrasa za torte i kolače.

Kako nam je ispričala vlasnica, Sonja Petrović, proizvodnju su pokrenuli sa vrlo skromnim kapitalom, ručnom izradom i jednim zaposlenim radnikom. Na samom početku njihov asortiman se sastojao od samo nekoliko vrsta cvetova dok danas prelazi brojku od oko 150 raznih proizvoda! 

 

 

 

“Tada, pre 23. godine, ta vrsta robe nije bila široko rasprostranjena na našem tržištu, pa smo veoma lako došli do svojih prvih kupaca. Naši prvi kupci bile su velike kompanije Nana i Impex  promet iz Niša, koje odavno ne postoje. One su našu robu plasirale širom tadašnje SR Jugoslavije. Iz ovoga se da zaključiti da je naš početak bio veoma lak.  Međutim, veoma brzo naše poslovanje je zaustavljeno usled bombardovanja. Kao i sada u sred pandemije, bila su zaustavljena sva slavlja. Naša firma uspela je da pregura sve to i još snažniji, sa većim brojem zaposlenih i radom u dve smene uspeli smo da ispoštujemo sve kupce i zadovoljimo sva slavlja, koja su krenula nakon bombardovanja.

 

 

Na samom početku opredelili smo se za saradnju sa veleprodajama. Na taj način naša roba je široko rasprostranjena na tržištu i na najlakši način može doći do svakog kupca. Snabdevamo skoro sve veleprodaje prehrambene robe u Srbiji, a naša roba je prisutna i u svim bivšim republikama, putem naših klijenata i ličnim izvozom. Sarađujemo i sa maloprodajnim objektima, poslastičarama, a u poslednje vreme javlja nam se sve veći broj vlasnika internet-prodavnica.


 

 

Nekoliko godina nakon osnivanja otvorili smo proizvodni pogon u Nišu gde i danas poslujemo.

Svih godina osluškujemo tržište i uvodimo nove proizvode u asortiman. Među prvima smo otpočeli proizvodnju štampanih slika na skrobnom papiru jestivim bojama. Na samom početku pojavljivanja bile su pravi hit. Danas su zahtevi za njima malo izmenjeni. Sve više se traže u vidu stikera za mafine i lizalice. Veoma često nam potražuju i papir bez štampe jer se od njega prave sve popularniji cvetovi.

Nismo zapostavili ni jedno slavlje, pa osim cvetova po kojima smo i prepoznatljivi proizvodimo figurice za rođenja, krštenja, rođendane, veridbe, venčanja i mnoga druga slavlja.


 

Osluškujući tržište pre petnaestak godina počeli smo sa uvozom perlica i mrvica. Sa ponosom mogu reći da smo vodeći u Srbiji po izboru boja, veličina i oblika perlica. Nismo se zadovoljili izborom perlica koje smo mogli kupiti kod našeg dobavljača, pa smo počeli da ih dorađujemo i bojimo. Tu tehnologiju smo usavršili i tržištu ponudili široku paletu boja od pastelnih sedefnih do intenzivnih metalik boja. Pravimo i razne kombinacije mikseva sa dodatkom naših proizvoda. Sve sa ciljem da naš kupac bude zadovoljan. Ukrasne perlice su trenutno naš najprodavaniji proizvod pored cvetova.Trenutno smo u pregovorima sa jednom kineskom kompanijom, pa bi ubrzo u naš asortiman mogle da se uvrste sjajne zlatne, srebrne, biserne, iskričave i metalik boje.

 

 

 

Svi naši proizvodi su jestivi. Zbog načina prodaje izrađeni su od veoma čvrstih sirovina, sa rokom trajanja od 2. godine. Trudimo se da ispoštujemo sve zahteve tržišta, da naš kupac bude zadovoljan kupac. Veoma nam je važno da naši proizvodi budu bezbedni za potrošača. U našim proizvodima ne mogu se naći žice, čačkalice i stiropori. Redovno vršimo ispitivanja o ispravnosti i kvalitetu proizvoda. U sistemu smo HCCP-a. Svaki naš proizvod na deklaraciji sadrži nutritivnu vrednost. A ja kao prehrambeni tehnolog i vlasnik nadgledam čitav tok proizvodnje”    

 

ZTR IRIS

ul. Nikole Uzunovića 132

18000 Niš

Kontakt tel 0638847890

Fotografije: Sonja Petrović 

 

Povezani članci