Španska dizajnerka torti, Isabel Tamargo, prepoznata je u svijetu po sjajnim realističnim skulpturama, koje izrađuje od čokolade za modelovanje.

 

Iako je završila kinematografiju i psihologiju, sasvim slučajno je ušla u svijet poslastičarstva. Naime dobila je interesantnu ponudu za posao koja ju je jako privukla, toliko da se usavršila u tradicionalnim i kreativnim poslasticama. Nakon nekoliko mjeseci, poželjela je da se upusti u izradu složenijih komada i tada se prvi put susrela sa čokoladom za modelovanje, koja joj je otvorila nevjerovatni svijet mogućnosti.  Svoju ljubav prema 3D tortama i slatkim bistama, 2014. godine  pretočila je u brend Tartas Imposibles.

 

 

 

 

 

 Isabel, kada smo ugledali jedan od Vaših prvih radova, prije nekih 7-8 godina, ostali smo zadivljeni perfekcijom i skladnošću. Možete li nam reći kako španci reaguju na ovaj vid umjetnosti?

Ovdje u Španiji, pored sjajnih talentovanih pastry chefova imamo i dosta svjetski poznatih dizajnera torti. Naša zemlja je tek počela da se razvija u ovom sektoru nakon 2010. godine, kada je sa zapada stigao trend ovako ukrašenih poslastica. Mnogo ljudi je krenulo da se edukuje u tom smijeru da bi odgovorili na ogromnu potražnju. Vrlo brzo se otvorilo jako puno poslastičarnica i radionica tog tipa. Nakon nekog vremena to više nije bilo u trendu, poslije 5 godina uslijedio ekonomski krah koji je primorao mnoge umjetnike da časove daju ili da grade karijeru izvan naših granica, jer su mnoge poslastičarnice stavile ključ u bravu. Primat su preuzele jeftine poslastice, više iz domaćih radinosti i tako potpuno omalovažili ovu umjetnost. 

Situacija se vrlo malo stabilizovala prije pandemije ali nakon ovoga mislim da će i dalje svi ovakvi radovi predstavljati veliki luksuz. Takoreći i prije sam porudžbine, večinom biste, mogla prebrojati na prste jedne ruke.

 

 

 

 

Nakon 2015. godine, započeli ste edukacije širom svijeta, koja Vam je zemlja do sada ostala u nekom posebnom sjećanju?

Zahvaljujući mom poslu, imala sam prilike da obiđem čitav svijet i da upoznam toliko različitih kultura. Svaka posjeta je imala neku svoju posebnost, ali da budem iskrena, ne samo zato što pišem za Moya magazin, prvi put sam se osjetila kao kod kuće kada sam posjetila Srbiju i Hrvatsku. Iako je jezik potpuno drugačiji, našla sam velike sličnosti u načinu funkcionisanja, kulture, srdačnosti, ljubavi prema hrani i porodici i to je sve učinilo da se osjećam jako prijatno i srećno. Na časovima sam se susrela sa ljudima iz raznih krajeva regiona- Hrvatske, Srbije, Bosne, Makedonije, Crne Gore...i bilo ih je tako lijepo vidjeti sve zajedno, kako otvoreno razgovaraju o svemu pa i o onome što ih je toliko udaljilo, i koliko su srećni što su pronašli novu nit koja ih ponovo spaja. Ugostili su me sa svojim tradicionalnim poslasticama, potrudili su se da se baš osjećam posebno, tako da jedva čekam da ponovo posjetim te krajeve.

 

 

Vaši radovi su objavljeni u svim svjetskim časopisima, koji su posvećeni ovoj slatkoj umjetnosti, dobitnica ste prestižnih nagrada za svoja djela, koja tehnika Vam je inače najomiljenija i čiju skulpturu bi voljeli da napravite?

Pored rada sa izomaltom volim da eksperimentišem sa vafer papirom od koga izrađujem odjeću za skulpture od šećera. Imam jako puno projekata u glavi, većinom poznatih osoba koje volim, ali najviše bi voljela da odvojim dovoljno vremena za ljudsku figuru u prirodnoj veličini, na kojoj bi akcenat bio na pokretu.

 

 

 Sa početkom pandemije većina edukacija je prebačena na online platforme, možete li nam reći nešto više o virtuelnoj školi  V & I Cake Academy koju ste napravili sa vašom zaručnicom?

 U skladu sa novonastalom situacijom, koja je onemogućila putovanja, osmislili smo on line radionice koje su u setu ponudile kombinaciju 5 različitih obuka. Val je bila zadužena za cvijetne obuke dok sam se ja više angažovala oko modelovanja bisti i strukturnih torti. Veoma smo zadovoljne odazivom, kao i radovima polaznika, tako da planiramo u skorijoj budućnosti, da ponudimo još neke vidove edukacija. 

 

 

 

Fotografije: Isabel Tamargo Povezani članci