Prvo izdanje Italijanskog međunarodnog sajma dekorativnih torti, održano je krajem septembra u Fiera di Roma, rimskom futurističkom izložbenom centru od 10.000 kvadratnih metara.

 

 

    Manifestacija koja je bila svečano otvorena u petak 24. septembra u prisustvu počasnih gostiju, ugostila je veliki broj domaćih i inostranih posjetilaca, koji su željeli uživo da vide šećerna remek djela. Umjetnici zemlje domaćina kao i iz čitavog svijeta, kroz svoje radove ispričali su nevjerovatne priče, demonstrirajući svoje sposobnosti. Žiri je imao veoma težak zadatak da izabere neke od najboljih u čak 15 kategorija.

   Definitivno čitav sajam će ostati u sjećanju po nevjerovatnom djelu mlade italijanke Arianne Sperandio, koja je osvojila prestižnu nagradu “Best in show” za svog princa koji sanjari o osvajanju svoje drage. Realistična bista mladog čovjeka na čijoj kosi se odigrava bitka sa ljutim zmajem, u cilju da povrati svoju dragu, imala je čak i dvorac u pozadini. Perfektno i detaljno izmodelovana, ostavila je sve posjetioce bez riječi a Arianni donijela vrijedne nagrade i veliko priznanje. 

 

 

 

 

 

 

     Osim izložbe torti svi zainteresovani imali su prilike da se prijave na kurseve modelovanja, izrade portreta na medenjaku, rada sa kraljevskom glazurom, izrade realističnog cvijeća od šećerne mase i još mnogo toga uz najveća italijanska imena iz oblasti dekorativnog poslastičarstva. Osim kurseva upriličene su i demonstracije mnogih tehnika, zatvorenog i otvorenog tipa, koje su otkrivale raznorazne tajne velikih majstora.  Za kompletan ugođaj su se pobrinule domaće i međunarodne kompanije kod kojih se uz sajamski popust mogla obaviti kupovina alata, sirovina i šećernih masa koje su takođe ovu priliku iskoristili za demonstracije noviteta na tržištu.

 


 

 

Moya magazin

Fotografije: Arianna Sperandio

YouTube: Domain Rome

Povezani članci