Kombinacija za nezaboravan užitak

Čokolada u kombinaciji sa voćem stvara poseban užitak, posebno ako je kombinujemo sa voćem koje se pokazalo kao idealni spoj slasti i sočnosti. Jagode nesumljivo spadaju u tu kategoriju i upravo njih i najviše viđamo kao dodatnu poslasticu na slatkom stolu ili kao poslasticu koja može biti veoma prikladna za poklon. 

Da bi vaša poslastica izgledala savršeno prenosimo vam 5 najbitnijih detalja koje možete vrlo lako da primjenite i izbjegnete greške koje, vizuelno i ukusom, mogu da stvore pogrešnu sliku o vašem radu. 

 

 

Obratite pažnju na prezentaciju

Složit ćete se da kad vidite jagode u nekoj lijepoj poklon kutiji, nagurane jedna do druge, ne izazovu onaj željeni efekat bez obzira koliko lijepo izgledaju. Rešenje je vrlo jednostavno u vidu par kartonskih ogradica koje možete isjeći i od kutija za torte ili presavijenog hamera. Naravno još ljepše bi djelovalo da su u boji kutije ili korpica (možda i vaš dobavljač kartonske ambalaže ima u ponudi ili može da vam napravi, ali jednostavno do sada nije imao zahtjeva pa nije ni nudio).

 

 U svakom slučaju pregradice za svaku jagodu pojedinačno, od običnog će pretvoriti u veoma elegantno pakovanje u koje ne morate nagurati previše jagoda da se ne bi klizale i pomjerale. Svedeniji proizvod će na taj način biti bolje prezentovan i imaće veću vrijednost. 

 

 

Lijep izgled šara

Kada pogledamo slike na internetu, djeluje nam da je šare od čokolade lako izvesti. Međutim u praksi, vrlo često se desi da su šare veoma neuredne i uveliko kvare celokupan dojam. Pregusta - već pomalo stegnuta čokolada pravit će grube šare sa nepravilnim debljim linijama, dok ako još nije postigla temperaturu za rad, slivat će se i ostavljati skoro proziran izgled šare (Ovdje možete pogledati koje su odgovaraće temperature za rad sa čokoladom). 

Kada čokolada postigne odgovarajuću temperaturu, uz pomoć manje poslastičarske špatule, iznad otopljenje čokolade, držite jagodu za listiće i pravite brze pokrete kratko u lijevu i desnu stranu i vaše šare će biti precizne i jasne. 

 Ravnomjerna prekrivenost čokoladom

Kada umačete jagodu u čokoladu nikako nemojte višak čokolade odstranjivati uz ivicu posude, prije nego što ih spustite na pek papir, jer sa donje strane jagoda neće biti dovoljno pokrivena i izgledat će veoma neuredno. Za bolji rezultat stavite oko posude gumicu uz koju možete lagano povući jagodu ili brzim treskanjem ocjedite višak čokolade. 

 

Boje za čokoladu

Dosta ljudi pravi grešku prilikom dobijanja određenih boja čokolade. Za čokoladu možemo koristiti SAMO boje na uljanoj bazi, po mogućnosti u prahu jer imaju najbolji učinak. 

 

 

Ostale boje na vodenoj bazi, predviđene za bojanje šećernih masa ili pak kraljevske glazure ne mogu postići željenu nijansu i pogoršat će strukturu otopljene bijele čokolade. Sa dodavanjem boje masa će se zgrušati i izgledati zrnasto. 

Prije nego što pokušate spasiti situaciju sa dodavanjem biljnog ulja, imajte na umu da rezultat neće biti ni približan onome što ste planirali da dobijete a o ukusu najbolje da nepričamo. 

 

 

Zadržite svježinu jagoda

Pretpostavljamo da ste i u prodavnici birali one jagode koje izgledaju zdravo i sočno i ne bi voljeli da znak nepažnje pokvari krajnji utisak. 

Posebno obratite pažnju da jagode u toku pripreme moraju zadržati svježinu, tako da ih ne vadite iz frižidera dok ne pripremite sve što vam je potrebno da biste ih samo umočili u čokoladu i ponovo vratili u frižider. Duže stajanje na sobnoj temperaturi prvo će se odraziti na izgled listova koji će izgubiti čvrstinu i djelovati uvelo. Zato radite brzo i razmišljajte o svakom narednom koraku!

Pogledajte korak po korak https://www.youtube.com/watch?v=I1LNDanyeEM

 

 

Moya magazin 

Fotografije: printscreen Pipe It

  

 

Povezani članci