Jedan od možda najzastupljenijih zamena za beli šećer i med kod pripreme veganskih poslastica...

 

 

     Javorov sirup, jedan od najpoznatijih i najviše korišćenih prirodnih zaslađivača, dobija se konentrovanjem soka iz stabala javorovog drveta. Jednom prikupljen, sok se termički obrađuje na tačno određenim temperaturama, kako bi se dobio bogat i gust sirup. 

 

 

    Pored zamene za beli šećer ili češće med, javorov sirup se može koristiti i kao samostalna namirnica, najčešće kao deo slatkih obroka, ali i u slanim jelima, za balansiranje ukusa. Neretko se koristi čak i u pravljenju određenih vrsta piva.

    Važno je znati da javorov sirup može veoma lepo zameniti kako šećer, tako i med u receptima, ali ne na isti način. Dok se med može zameniti u jednakoj količini, prilikom zamene belog ili žutog šećera, neophodno je umanjiti količinu, s obzirom da je sirup veoma sladak, najčešće za četvrtinu, ali istovremeno dodati i malo tečnosti, kako bi se napravio balans sastojaka.

 

 

    Javorov sirup se danas može naći u svim većim prodavnicama, kao i specijalizovanim radnjama sa zdravijim namirnicama i dobro je znati da je čist javorov sirup obično više cene od imitacija ili sirupa sa ukusom javora, ali je dostupan u više veličina, tako da i mala boca može biti od koristi, posebno ukoliko se ne upotrebljava često. Ali kao i kod svih zaslađivača ove vrste, važno je pročitati sastav i videti da li se radi o čistom javorovom sirupu ili imitaciji koja ima javorov ekstrakt i visokofruktozni sirup.

 

 

      Postoji više vrsta javorovog sirupa, a gradacija se vrši po boji i vremenu prikupljanja soka, te kao i kod mnogih drugih, ide od najsvetlije do veoma tamne broje i vrste. Najsvetliji ima i najblaži ukus, te veoma lepo menja med i agavin sirup u receptima. Može se koristiti i kao blagi sirup služen uz slatki doručak, ali joj je ukus često veoma slab za obogaćivanje recepata, te se najređe tako koristi. Nešto tamnija vrsta, boje ćilibara, najčešća je u ponudi i ima tipični ukus javorovog sirupa, te je možda i najzastupljenija u receptima, ponajviše dezertima bez pečenja. Najtamnija vrsta je veoma intenzivnog ukusa i najbolji je izbor za poslastice sa kakaom ili rogačem, ali i slana jela. Javorov sirup ima poseban, jak i bogat ukus, koji podseća na karamel sos i vanilu, a veoma je bitno imati na umu da je čist javorov sirup čak i do tri puta slađi od običnog šećera. Ukoliko se dodaje u tamnije poslastice ili hlebove sa integralnim brašnom, boja po pečenju se neće menjati, međutim, svetle poslastice i hlebovi od belog brašna će po pečenju imati malo tamniju nijansu, sličnu poslasticama sa žutim ili kokosovim šećerom. Baš iz tog razloga, veoma često se koristi za glaziranje peciva pre pečenja, s obzirom da visok procenat šećera omogućava veoma lepu karamelizaciju.

 

 

    Pravi javorov sirup ima veoma dug rok trajanja, čak i do dve godine u originalnom, neotvorenom pakovanju, ali bi ga trebalo čuvati u frižideru po otvaranju. Do togmomenta, može biti čuvan na bilo kom hladnom i tamnom mestu. S obzirom da se veoma teško, ako uopšte, smrzava, veoma je dobar dodatak domaćem sladoledu, jer na taj način neće biti prevelikih kristala leda, te će imati kremastiju teksturu.

 

 

Piše: Tina Vesić

Fotografije: Canva

 

 

Povezani članci