Koliko je bitno da svoju karijeru gradite korak po korak, kombinujući edukacije i iskustvo, dočarala nam je Jelena Aleksić, poslastičarska šefica iz Beograda, čiji planovi su vezani upravo za one oblasti koje mogu pomoći svim poslastičarima da na najbolji način iskažu svoju kreativnost. 

 

 

 Koliko ste u detinstvu imali dodira sa poslasticama, da li je postojao neki nagoveštaj da će Vam to biti životni poziv?

 Nisam toliko, sve dok nisu došle devedesete. Tada sam počela da pravim prve poslastice, sa onim sastojcima koje smo imali u kući i pomislila da bi to moglo biti nešto čime bih se bavila ceo život. Što bi se reklo "ljubav na prvi pogled". Koju ste školu završili i kada ste se prvi put susreli sa profesionalnim poslastičarstvom?

 Završila sam srednju ugostiteljsku školu pa sam posle išla na Višu hotelijersku. Prvi ozbiljniji dodir sa poslastičarstvom sam imala po dolasku u Beograd kada sam obavljala stručnu praksu u hotelu Hayat. On je tada bio jedan od najprestižnijih hotela gde su gostovali - držali obuke najbolji stručnjaci i šefovi iz oblasti poslastičarstva. Tu sam definitivno imala prvi susret sa master radom u poslastičarstvu, gde sam naučila kako da upotrebim svoju kreativnost i kako da napravim najukusniji kolač.


 

Osim toga gde ste još imali prilike da nadogradite svoje znanje?

 Išla sam na dosta edukacija u inostranstvu i radila sam sa nekim od najvećih veličina u svetu poslastičarstva poput Emmanuel Hamona i Manfred Kleina, od njih sam naučila kako da kombinujem francuski ukus, dizajn i originalnost. Radila sam i Karim Buourgiem koji je samo dodao glazuru na moje dosadašnje znanje.

 

 

Na kojim mestima ste imali prilike da ispoljite svoje znjane i kreativnost?

 Radila sam na splavu Amfora, pa na Žabaru posle kojeg odlazim za šefa poslastičarnice u Ruski car, nakon toga prelazim u Stari Grad (Kasinu, Butique, itd.). Nakon svih odlučujem se da pokrenem sopstvenu proizvodnju. I tako pravim kompaniju Jecakes, gde sva moja kreacija dolazi do izražaja.

 

Neke saradnje ili angažovanja?

Uglavnom se bavim konsaltingom, radila sam za Hleb&kifle, Greenet cafe, pre par godina za HomeMade, obuka u jednoj poslastičarnici u Podgorici.... bilo je dosta toga.  Trenutno radim kao ispitivač u privatnoj školi. 

 

 

U čemu prosto uživate dok radite i možete li nam ispričati neku anegdotu sa posla?

 Uživam u svemu što radim. Najlepše se osećam kada završim tortu i kada me mušterija pozove i kaže da nije ostalo ništa!

Nošenje svadbene torte može biti tragi-komično. Jednom nam se u toku dostave, desilo naglo kočenje automobilom, gde je torta bukvalno "poletela". Srećom uspela sam nekako da je zadržim. Tako oblivena znojem od stresa, slušam vozača koji kaže: "Lakše bi bilo da je rođendanska. Padne, mi se izvinimo i sledeće godine damo džabe, ali šta da kažemo mladoj... Udaćeš se sledeće godine...." E tu su mi suze krenule od smeha....

 

 

Kako uspevate da uklopite porodične obaveze uz ovako zahtevan posao?

Pa relativno lako. Suprug je sa mnom u radionici. On "servisira" decu. Škola, vrtić, treninzi, logopedi, plivanje.... Sve može da se uskladi kada ima ljubavi, a toga kod nas ima u neograničenim količinama.

 

 U kom smeru bi dalje razvijali svoj posao i kakve planove imate za naredni period?

Dosta toga je bilo u planu, malo nas je ova pandemija poremetila  u ostvarenju ciljeva ali trudimo se da idemo dalje i usklađujemo sa trenutnom situacijom.  

Plan je da u nekom narednom periodu, razvijem neku vrstu usmeravanja za mlade talente, kroz različite radionice. Ne bih samo da držim i prenosim svoje znanje i iskustva, već da u Srbiju dovedemo eminentne i kvalitetne šefove iz oblasti poslastičarstva jer mislim da imamo kvalitetan potencijal u mladim ljudima koji su željni znanja i učenja . 

 

 

 

Fotografije & video: Jelena Aleksić

 

Povezani članci