Naša mala zavrzlama - Vasilije Vasiljević

 

Josip Broz Tito je po izbijanju Drugog svjetskog rata postao vođa Partizanskog pokreta otpora, a nakon njegovog završetka lider Jugoslavije u kojoj je uspostavljen novi društveno-politički poredak.

Bio je predsjednik Vlade od 29. novembra 1945. godine, a posle 1953. predsjednik Saveznog izvršnog veća i predsjednik Republike. Kada su godinu dana kasnije te dvije funkcije razdvojene, ostao je doživotni predsjednik Republike, a od 1974. godine i predsjednik Predsedništva SFRJ. Imao je čin maršala Jugoslavije i položaj vrhovnog komandanta Jugoslovenske narodne armije. Bio je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, gdje je jedno vreme bio i generalni sekretar. 

Koliko je bio poštovan i cijenjen govori podatak da je na njegovu sahranu došlo oko 700.000 hiljada ljudi... Od Tita se oprostilo 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta. Bio je to najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku! Poslednju poštu osnivaču Pokreta nesvrstanih odali su 31 predsednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsednika nacionalnih parlamenata. Na sahrani su bili i Margaret Tačer, potpredsednik SAD Volter Mondejl, Indira Gandi, Hosni Mubarak, Sadam Husein, Leonid Brežnjev, Nikolaj Čaušesku, švedski kralj Karl XVI Gustav…

 

 

 

Naš maestro Vasilije Vasiljević iz Beograda, svojom četkicom je vjerodostojno naslikao lik čovjeka koji je bio centralna figura naše zemlje. Uokviren u ram jednog doba, koji je urađen bas relif tehnikom ponosno stoji na zidu i podsjeća na period kada smo svi bili jedno!

Svjetski poznati umjetnik dekorativnog poslastičarstva Vasilije, spojio je ljubav prema slikarstvu i poslasticama. Njegova djela krasila su stranice mnogih svjetskih časopisa, a osim sa tortama bavi se edukacijama iz svoje oblasti. O njemu možete pročitati više u našem članku- ovdje.

 

 

 

Fotografije: Vasilije Vasiljević

 

 

 

 

Povezani članci