U poslednje vrijeme, puter krem se često koristi kao dekorativna završnica na tortama. Na žalost, u poslu u kome nijanse igraju veoma bitnu ulogu, dosta puta smo u nemogućnosti da postignemo željenu boju zbog žutćkastog tona maslaca. Tako da skoro uvijek, plava boja ispadne tirkizna!  Isto je i sa ostalim bojama, jer ukoliko baš želimo da dobijemo neki određen ton, odmah u startu moramo imati u vidu da nam je podloga blago žućkasta i da je rezultat pogodan samo za toplije nijanse….

 

 

Za one koji nisu imali velikog iskustva sa puter kremom ovo je velika prepreka. Zato smo pripremili mali osvrt, kako sve možete dobiti svetliju nijansu puter krema, koja vam kasnije može biti odgovarajuća završnica ili baza za željenu boju.

 

 

Krenut ćemo od toga da svaki puter krem (br. 1), prilikom dužeg miksanja (oko 15 minuta) postaje svetliji (br. 2). Ukoliko nam treba još svetlija nijansa, sledeći korak je dodavanje ljubičaste gel boje, koja će neutralisati (poništiti) preostali žućkasti ton. To radimo vrlo pažljivo jer ukoliko dodamo previše, umjesto lijepe svetlije boje, dobit ćemo sivkastu nijansu. Zato boju dodajemo na vrh čačkalice iz nekoliko puta, uz povremeno miješanje mikserom da se dobro ujednači (br.3). 

Poslednji korak je dodavanje gel ili prah bijele boje, ukoliko nam je potrebna baš izrazito bijela nijansa (br.4). Ostalo je još samo da dobro ujednačite puter krem i možete krenuti sa dekorisanjem.

 

 

Ako se odlučimo za dodavanje aroma, moramo pripaziti da su bez dodate boje, jer to takođe može dodati neke neodređene tonove i ugroziti čitav postupak. 

 

 

Moyamagazin

Fotografije &YouTube: Cakes by Lynz

 

 

Povezani članci