Preliv od karamela je jedan od osnovnih recepata koji se kombinuju sa poslasticama svih vrsta. Stavljamo ga na sladoled, kao punjenje u čokoladi, preliv za koru ili trileće kolač, na čizkejk ili čak i u kafu. Ručno rađen karamel sos od kvalitetnih sastojaka daje poseban ukus. Lako se pravi, još lepše degustira.

Sastojci: 

200 g šećera

90 g maslaca

120 ml slatke pavlake (mlečna!)

kašičica soli

 

Zagrejte slatku pavlaku da bude vruća.
Šećer stavite u šerpicu ili teflonski tiganj i lagano ga razlažite na nižoj temperaturi kako bi se sve ravnomerno karamelizovalo. Mešajte samo polako i opušteno da sve ravnomerno karamelizuje, a možete i sa mokrom četkicom da skidate kristale šećera sa zidova šerpe. Šećer će prvo imati dosta grudvica, a onda će postati ujednačena tečnost. Potrebno je oko 15 minuta do tog stadijuma.
U trenutku kad šećer počinje da tamni i dobija toplu ćilibar boju, sklonite sa ringle i sipajte maslac. Naglo će se zgusnuti i pojaviće se puno mehurića. Nemojte se uplašiti. Reakcija je obavezna jer se stapaju vreli šečer sa maslacem koji je za 100 stepeni hladniji. Reakcija kratko traje i bezbedno možete da promešate. Sada je karamel vrlo gust. Dodajte slatku pavlaku i dobro promešajte. Obavezno stavite i so jer će ublažiti i neutralizovati sladak ukus tyakođe će i pojačati aromu karamele.
Probajte tek kad se ohladi!

 

 

Varijacija: Ukoliko se bojite da vam šećer ne zagori, u šećer možete dodati 50 ml vode, promešajte i lagano topite do karamelizacije. Tečnost će na početku biti mutna i sa mehurićima, a zatim će mehurići postati sve krupniji, a sirup bistriji. Počeće prelaz u karamel. Za ceo proces je potrebno oko 10 minuta. Pazite da ne zagori. Sve ostalo  je isto, osim što sa vodom ne mešate već samo par puta protresite šerpicu.

Karamel će biti gušći ako prepolovite količinu slatke pavlake. Za trileće preliv, ako vam je pravi karamel jak, možete da rastvorite želatin ili agar agar u vodi, zagrejete i dodate par kašika karamela. Biće providan. Probajte na maloj količini koja će vam razmera najviše odgovarati.

 

Moya magazin

Fotografije: Canva, Sweetly by Irene

 

Povezani članci