Uvek sam se pitala kako bi izgledao sudar muzike, književnosti i filma. Odgovor na to pitanje dobih na istoku, zapravo u Kini...

 

 

Generacije nas koji se sada nalazimo u najboljim godinama (mada su sve godine najbolje, samo ako ih umete živeti) se slažu da su osamdesete godine prošlog stoleća izrodile najbolju muziku, najbolju filmografiju....i još štošta.

Veliku buru upravo tih osamdesetih godina je izazvao spot za pesmu “ CHINA GIRL” legendarnog David Bowie, ali je isto tako otvorio vrata čistoj želji.....

A onda me je upravo muzika snažno “ povukla” da krenem da istražujem Kinu i odvela me pravac u knjigu. “ ŽENA CARICA” američke autorke Pearl Buck me je ostavila bez daha. Noć provedena uz tu knjigu do svitanja mi je bila tek početak Kine toga dana - te večeri je na tv programu bila premijera filma “ POSLEDNJI KINESKI CAR” neponovljivog Bernarda Bertoluccia. A da doživljaj bude potpun – scena sa početka filma je scena kojom se završava knjiga! Ostavljam vam u amanet da prvo pročitate knjigu i da u istom danu pogledate i film – verujte da ćete biti prebačeni u jednu sasvim drugu dimenziju!

 

 

Ja ću vas svojim rečima provesti kroz ovo prostranstvo istoka, a ako vas zainteresujem da istražujete dalje – znači da sam ostvarila cilj.

Krećemo!

Kina je poznata i kao „CVETNO KRALJEVSTVO“ zbog mnogo voća i cveća koje se sada gaje širom sveta.

Da li ste znali da su Kinezi izmislili zmajeve pre oko 3.000 godina? Niste?

Oni su korišćeni da uplaše neprijatelja u borbi. Dok je zmaj obično zlo biće u našoj kulturi, u Kini je on na prvom mestu među četiri najveća stvorenja u kineskoj mitologiji. Uzgred, reč je o papirnim  zmajevima. Svaka godina u Kini, predstavlja jednu od 12 životinja. Te životinje su: pacov, bik, tigar, zmaj, zmija, konj, ovca, majmun, petao, pas i svinja.

U drevnoj Kini su verovali da ogledala mogu da zaštite svoje vlasnike od zla, tako što čine skrivene duhove vidljivim i otkrivaju tajne koje krije budućnost.

 

 

Sve pande na svetu su na pozajmici iz Kine. Rani kineski carevi čuvali su pande za odbranu od zlih sila i prirodne katastrofe. Pande se takođe smatraju simbolima moći i hrabrosti u Kini.

Građani Kine od 2007. godine mogu dobiti dozvolu za reinkarnaciju. Sveopšte je poznato da Kineska kultura nije preterano okrenuta slatkišima, što svakako ne znači da oni ne jedu slatko. Doduše ti slatkiši nisu u onom obliku kakve ih mi sa ovih prostora poznajemo, tako da tamo sigurno nećete naići na tortu ili palačinke, ali se zato njihova kuhinja posebno ističe po sitnim poslasticama na štapićima i želatinastim poslasticama serviranim u činiji.

Ovo su samo neke od njih :

Mooncake - Kinezi imaju običaj da jedu mesečev kolač tokom proslave Praznika punog meseca (po kineskom lunarnom kalendaru 22. septembra je 15. avgust).

Slatko od kumkvata – posebno popularno za vreme Kineske nove godine koja traje dve nedelje

Jutping pecivo koje se pravi od žumanca pačijih jaja sa filom lotusovog semena ili Azuki pasulja,

Fuling jiabing – klasik ulica Pekinga. Ovaj slatkiš bio je jedan od omiljenih u Zabranjenom gradu za vreme dinastije Qing.

Grass žele – servira se hladan i ima ukus mentola jer se pravi od biljke Platosma palustre. Obavezno se servira u kockicama i sa prelivom.

Zemička od Azuki pasulja – uvek i svuda prisutna poslastica.

Poznato je da su sveži koren đumbira, beli luk, mladi luk i beli biber, samo neki od začina koji su gotovo nezaobilazan sastojak u kineskoj kuhinji. Ipak, nije baš toliko poznato da kečap vodi poreklo iz Kine, a koristili su ga kao dodatak uz ribu?!

I opet na kraju da se vratim na sedmu umetnost iliti Holivud. U kojem god filmu da je neka scena iz kineskog restorana, obavezna scena je i scena sa čuvenim kineskim kolačićima sreće. Otkriću vam tajnu- kineski kolačići za sreću uopšte nisu kineski, već potiču iz San Franciska ;)

 

 

Piše: Ivona Aladrović

 

Fotografije: Canva
Povezani članci